Аптеки късат договори с НЗОК

0

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса.

След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с министър Галя Кондева, представители на касата и Информационно обслужване.

В сряда имаше протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти. Причина за него са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  

„Ще уведомят с едномесечно предизвестие НЗОК, че ще прекратят дейност – т.е. няма да отпускат вече продукти по Касата, но това е само предварително уведомяване – пациентите няма да бъдат ощетени, аптеките ще работят и ще изпълняват лекарствени продукти. Единствено между 9 и 9:30 фармацевтите молят пациентите да имат търпение – през този половин час те ще обясняват на пациентите какъв всъщност е проблемът. Аптеките всъщност не могат да извършват тази дейност, защото тя е финансово ангажирана много“, обясни пред БНР Димитър Маринов – председател на управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз.

Днес е последният срок за становища по проекта за промяна на Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по Здравна каса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече