Калин Стоянов: В София са се разпространявали фалшивите банкноти от разкритата печатница

0

От началото на годината до момента има около 150 случая в България, в които има опити или е довършено престъпление на прокарване в обръщение на неистински парични знаци, предимно от номинал 100 лева. Случаите са предимно на територията на Столична дирекция и Областна дирекция Перник. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов пред журналисти.

Печатницата за фалшиви банкноти е разкрита след спецакция на ГДБОП на 30 юни на територията на с. Добрина, община Провадия. Акцията е предприета след получени сигнали от началото на 2024 г. досега за прокарване в обръщение на въпросните банкноти, предимно в търговски обекти на територията на София. Банкнотите са били предимно с номинал 100 лв.

В рамките на операцията са задържани двама, единият от които е непълнолетен. При претърсването са иззети множество флашки с файлове за предпечатна подготовка на банкноти с номинал 10, 20, 50 и 100 лева, както и 50 и 100 евро. Освен принтерите, на които се изработват фалшивите пари,  са иззети хартия, фолиа, холограми, лак и др. материали и консумативи – всичко необходимо за изработването на фалшификатите. Задържаните са хванати в процес на работа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече