ХОРАТА НЕ ГИ ИСКАТ: Блокират Петрохан заради тирове!

0

Жители на Монтана, Берковица и околните села се вдигат на протест срещу решението да бъде допуснато движение на тирове през прохода Петрохан. Хората ще блокират шосето в района на село Бързия във вторник, 25 юни, от 19 часа, научи „Телеграф“. Протести се готвят и в селата на общините Костинброд и Годеч в Софийска област.

„Пълно безумие е да се пускат тирове през Петрохан. Особено турските шофьори не спазват никакви правила, едвам вземат завоите и навлизат в насрещното. На спускане пък настъпват към София и не спазват ограниченията. Изключително опасни са“, коментират недоволните граждани.

Дупки

Хората от област Монтана и цяла Северозападна България са против това решение на Агенция „Пътна инфраструктура“ и са категорични, че ще блокират движението, докато не се вземе друго решение, с което да се спре преминаването на тировете. „Обновиха главния път II-81 преди 7 години. Гаранцията му е 10 години. На няколко пъти пускат тирове заради строежите при Ботевград и асфалтът на места е компрометиран. Сега напълно ще се разруши, а после няма кой да ремонтира пътя и пак ще има дупки. През 2013 г. с протести успяхме да ги накараме да го ремонтират, пак ли трябва да се стига дотук?“, питат още недоволните.

Анализи

„Временната организация на движението е във връзка с модернизацията на пътя Мездра – Ботевград. Единия от възможните маршрути за преминаване е проходът Петрохан“, обясниха от АПИ. От пътната агенция са направили и график, според който тировете ще бъдат спирани сутрин между 6 и 9 часа и следобед от 16 до 21 часа, както и през уикенда. За целта ще има контролни пунктове от екипи на КАТ и ДАИ.

Проверка на „Телеграф“ показа, че още първия ден контролът е слаб, а тировете се движат необезпокоявано не само в посока София, но и в обратна посока към Монтана. Иначе е предвидено основният обход да е София – Ябланица – Долни Дъбник – Монтана и обратно. Допълнителен вариант – през Роман, Мездра, Враца, до Монтана. И само в посока София камионите да минават през прохода Петрохан. От АПИ твърдят, че временната организация е само за 30 дни, през което време допълнително ще се анализира трафикът и ще се вземе решение дали да се удължи до декември. Хората обаче настояват изобщо да не се допускат тежки машини през прохода.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече