Петър Стойчев – първият българин с „Тройната корона“

0

Българската звезда в плуването в открити води Петър Стойчев вече е притежател на изключително постижение. Той счупи рекорда за „Тройната корона“, която включва прекосяване на Ламанша, плуване около остров Махатън и преминаване на канала Каталина в Южна Калифорния.

Последната дистанция от 32,3-километра българинът измина в понеделник за 8 часа, 42 минути и 33 секунди. Така той завърши „Тройната корона“ с общо време 22 часа, 8 минути и 46 секунди, като подобри досегашното най-добро време с 2 часа и 29 минути.

То принадлежеше на американката Марсия Кливланд с преплуването на Ламанша за 9 часа и 44 минути на 30-годишна възраст, с обикалянето на остров Манхатън за 5 часа и 57 минути на 32-годишна възраст и с преплуването на протока Каталина за 8 часа и 56 минути на 41-годишна възраст.

„Тройната корона“ е постигната от 332 души, откакто Алисън Стрийтър за първи път установи добре известния стандарт за маратонско плуване през 1987-а година.

47-годишният Стойчев започна пътуването си до „Тройната корона“ с 6 часа и 57 минути прекосяване на Ламанша през 2007-а година на 30-годишна възраст. Вторият му етап беше 6 часа и 28 минути плуване на 45,9 км около остров Манхатън на 33 години. Той спечели Тройната корона, докато беше ескортиран от десетки делфини през втората половина на плуването и син кит и гърбат кит на път към острова на Пасифик Стар.

С Дон Ван Клив и Рокси Иполито като наблюдатели, треньор Иван Златинов, членове на помощния екип Елина Сиафарис и Стивън Мунатонес, Стойчев не само завърши своята Тройна корона, но и петия етап от Oceans Seven. Това са най-трудните седем плувни маратона в света, администрирани от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA), като правилата на организацията са да се преплуват с текстилен бански без неопрен.

Освен Ламанша и Каталина Стойчев вече е преодолял протоците Гибралтар, Кук в Нова Зеландия и Молокай в Хавай. Остават му Северния канал между Ирландия и Шотландия и протока Цугару в Япония.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече