Колата на НСО с Кирил Петков катастрофирала заради висока скорост

0

Катастрофата на 16 май, когато кола на НСО причини смъртен случай край Аксаково, се дължи на липсата на видимост и на висока скорост. Това са изводите на експертите от Европейския център за транспортни политики. Докладът им след огледа на мястото на инцидента е публикуван на сайта на центъра.

Катастрофата стана на пътя Варна – Добрич в района на Аксаково. Според експертите лошата преценка на шофьора на НСО вероятно е основната причина за настъпването на инцидента – той се е движел с „превишена скорост значително над позволената и в пъти над безопасната“ при условия на ограничена видимост.

Според авторите на доклада независимо от незадоволителното състояние на пътя и организацията на движението катастрофата е можело да бъде избегната, ако автомобилът на НСО се е движел със скорост между 50-70 км/ч. Дори и при скорост 90 км/ч, каквото е ограничението на скоростта в този пътен участък, инцидентът е можело да бъде избегнат или поне да не завърши фатално. Грешка на шофьора е това, че е допуснал да се движи с висока скорост в зоната на кръстовище без видимост.

Шофьорът на блъснатата кола, независимо от това, че е бил на път без предимство, по всяка вероятност не е видял идващия срещу него автомобил. По всяка вероятност той е бил ударен, след като вече е бил навлязъл в средата на кръстовището. Дали е бил спрял или не на знак „Стоп“ няма никакво значение, защото при видимост от 53 м и връхлитащ го автомобил с над 140 км/ч шансът да се избегне този инцидент е бил под 1%, посочват експертите.

Липсата на адекватна поддръжка на пътя и донякъде липсата на ограничение на скоростта са се комбинирали с неправилната оценка на ситуацията – поради липса на видимост от страна на единия водач, и с превишаването на скоростта от страна на другия шофьор. Експертите на центъра подчертават в доклада си, че вината за инцидента трябва да се разглежда от всички възможни страни, без да се прехвърля изцяло на най-удобния виновен, а именно починалия при инцидента водач. Обвинението срещу него няма да предотврати бъдещи подобни инциденти, напомнят те.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече