„Ориент експрес“ пристигна в Русе

0

Известният влак „Ориент експрес“ пристигна в Русе с пътници от четири континента. Той беше посрещнат на централната жп гара в крайдунавския град от десетки хора, дошли да се снимат с легендарната композиция, описана в роман от Агата Кристи.

Пътниците, които са 48, са разпределени в осем от 15-те вагона, обясни нидерландецът Питър Босман, който работи в бутиковия магазин на влака. Той уточни, че в два от тях има по три луксозни апартамента, в които в миналото са се возили и популярни личности като Анджелина Джоли и членове на кралски семейства.

Три са ресторантите във влака, един от вагоните е за бара, а останалите три за персонала, който варира между 45 и 50 души. Както и през миналата година, сред тях отново имаше българин. Старши стюардът Николай Симеонов от Велико Търново е за пети път на борда. Той сподели, че повечето от колегите му са от Франция и Италия, а сред пътниците има хора от САЩ, Англия, Австралия и Сингапур. Случвало се е да срещне сред тях и българи.

„Това е исторически влак. Интериорът е създаден 1930 година. Поддържа се много внимателно. Имаме ексклузивна кухня. Има малко българска, има турска. В момента заминаваме за Турция, така че има от всичко по малко, но главно кухнята е френско-италианска, ексклузивна и е единствена по рода си“, каза Симеонов, цитиран от БТА. 

В Русе влакът бе зареден с вода, премина технически преглед и гранична проверка. За Варна той потегли с български локомотив, управляван от машиниста Владимир Кахърков, който е четвърто поколение железничар. 

„За втори път съм вече машинист на „Ориент експрес“. Това за мен е отговорност и удоволствие“, каза той. 

Помощник-машинист на луксозния влак в България е Десислава Куманска. Утре се очаква влакът да е в Истанбул, а след ден почивка се връща обратно към Париж. Както и през миналата година, в края на август „Ориент експрес“ се очаква отново да мине през Русе по маршрута от френската столица за Турция. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече