Имаме бум на хора ухапани от кърлежи

0

Главният държавен инспектор доцент Ангел Кунчев заяви, че коклюшът остава в центъра на здравните събития в България.

„Пандемията върви с ниски темпове. Няма широко разпространение на заболяването. От 1000 заразени от коклюш, малко над 100 са в болница. Близо 400 бременни жени са се имунизирали през последните дни. Имунизационният календар при децата трябва да се спазва стриктно”, обясни той пред NOVA. Той допълни, че няма нови случаи на починали, вследствие на коклюш.

Според Кунчев тази година има бум на хора ухапани от кърлежи, но това не означавало, че задължително ще се развие някакво заболяване. „До 24 часа след впиването, е добре кърлежът да бъде изваден”, каза той. „Има случаи на 120 кърлежа, намерени на ухото на крава. Затова има риск и при хората”, обясни доц. Кунчев и посъветва да се внимава при преминаване в тревисти райони.

Доц. Кунчев е категориччен, че всички европейски страни са получили информация след случая с 300 000 заразени и десетки починали при кръвопреливане на пациенти във Великобритания. „Случилото се е престъпление. Да не изпълниш основни изисквания, и това да доведе до заразяване на стотици и смърт на десетки хора, е професионално престъпление. В България кръвта за преливане, се изследва задължително за няколко заболявания, както и след това се изследва и повторно. Бяха въведени технологии, които улавят и най-малката възможност, ако кръвта е заразена”, каза той в ефира на „Събуди се”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече