Екоминистърът увери: Качеството на морската вода е добро

0

Качеството на морската вода е добро, каза днес във Варна служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров. Той уточни, че наблюдението над водите остава изключително стриктно, като се споделя информация и с институциите в Румъния и Украйна. Отделно, структурите на Министерството на здравеопазването контролират ежедневно качеството на водите за къпане, което също е добро, допълни Димитров.

Министърът каза още, че трябва да се работи в посока възстановяването на хидромелиоративни системи у нас, защото те са от изключително значение за всяка икономика, особено във времена на климатични изменения и засушаване.

По думите му е нужно да бъдат заделени средства и за подобряване състоянието на помпените станции край язовирите. Димитров допълни, че всяка година експертите от Басейновите дирекции проверяват състоянието на речната мрежа и на съоръженията, които отвеждат водите. Те дават предписания, които обаче масово не се изпълняват, посочи министърът и уточни, че това води до вземане на административно-наказателни мерки срещу нарушителите и сезиране на прокуратурата.

Като сериозен проблем, Петър Димитров изтъкна, че съоръженията, които са защитавали малките населени места – например открити охранителни канали, са унищожени и не функционират. Всеки кмет е наясно къде са съоръженията, а поддръжката им не изисква огромни средства, а елементарна техника – трактори или багери, посочи министърът.

Той каза още, че много често отговорните органи се оправдават с липсата на пари, а всъщност не знаят, че има механизми да си ги осигурят. В Закона за водите има ясно разписани правила как могат да бъдат отпуснати средства за осигуряване на проводимост на охранителните съоръжения – за почистване на храсти, дървета или отпадъци, допълни Димитров. 

Министърът добави още, че е разпоредил регионалните инспекции по околната среда и водите в страната да извършат проверки за наличие на незаконни сметища. Крайморските дирекции трябва да инспектират и за незаконни зауствания в морето.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече