Спешната медицинска помощ по въздух вече работи

0

След дълго чакане България вече може да разчита на спешна медицинска помощ по въздух. Новината беше съобщена от служебния транспортен министър Георги Гвоздейков по БНТ.

На хеликоптерната площадка в болница „Света Анна“ вече официално може да каца хеликоптерът, не само след тренировъчни полети, но и след реални спасителни операции. Единствената ни въздушна линейка вече е на разположение на лекарите, за да оказват медицинска помощ и по въздух.

Служебният транспортен министър заяви, че вече ще започне и активна програма за обучение на пилоти, която ще бъде извършвана и от оператора Хелимед сървисиз. По думите на транспортния министър това се прави, за да може да се обезпечи и да се осигури персоналът откъм летателен състав, който трябва да обслужва спешната медицинска помощ по въздуха.

„Снощи получих доклад от оператора, че е приключило обучението на всички пилоти, преминало е успешно и от вчера операторът вече е в експлоатация и може да извършва дейности по спешна медицинска помощ. Вече е придобил абсолютни пълни права така както се изисква по регламент, предстоят вече синхронизации с МЗ, тъй като МЗ управлява спешната медицинска помощ – на разположение е да се ползва“, съобщи Гвоздейков.

Медицинската помощ по въздух трябваше да започне през февруари, но заради забавянето хеликоптерът ще започне да лети от този месец. В координационната централа на Центъра за въздушна Спешна помощ в София вече има подготвени екипи, които ще решават кога и къде да изпратят въздушна линейка.

Във всяка диспечерска смяна ще дежурят един лекар и четири медицински сестри. Решението къде и кога да се изпрати хеликоптер ще взима медикът. Поне до края на годината единствената ни медицинска линейка ще лети само през деня. Вторият хеликоптер от общо шест, с които ще разполага страната ни, се очаква да пристигне през юли.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече