Български ученик спечели международната олимпиада по химия в Китай

0

Наш отличник е първият българин със злато от двете най-престижни международни олимпиади по химия в света. Виктор Лилов, който е на 17 години, превзе международната Менделеева олимпиада в Китай и предизвика възхищението на научните среди.

„Подготвяхме се в олимпийската лаборатория във Факултета по химия и фармация, където наблягахме на експериментални методи и подготовки за експерименталния кръг на Менделеевата олимпиада”, обяснява Виктор пред Nova.

По време на Олимпиадата в Китай се събират отбори от цял свят. „Тази година се явиха Китай и Виетнам с отбори от по 14 и 10 души, които също се оказаха изключително силна конкуренция. „Китайците се представиха изключително добре”, добавя младият учен.

Виктор Лилов печели втория златен медал за България, но не е единствен в успехите за страната ни. Павел Николов също е златен медалист по химия. Съветва хората да не се плашат от науката. „Щом аз, който съм по мързелив, съм успял да постигна такива успехи по химия, значи не е страшно”, шегува се той.

Ако формулите в химията са ясни, то точна формула за доброто приятелство няма. Все пак Павел и Виктор са успели да открият и нея. Към успеха на двамата принос имат и техните учители Христо Чанев и Даниела Цекова. 

В плановете на двамата приятели за бъдещето стои на първо място науката. Надеждите им са, че ще провокират и други млади химици, които да тръгнат по техния път.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече