Две бебета са първите жертви на коклюш у нас

0

Първи смъртни случаи след заболяване с коклюш у нас от началото на годината. Две едномесечни бебета от Кюстендил са се заразили и не са успели да преборят болестта, съобщи за NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те са били в предимунизационна възраст, уточни той. 

Под лекарско наблюдение са всички, които са били контактни с починалите бебета. Децата не са били контактни едно с друго. Живеели в един и същ квартал.

„Лекувани са правилно, само че е потърсена медицинска помощ малко късно. При едното е имало два пъти отказ за хоспитализация. При влошаването се стига до приемане в болница в Кюстендил и след това в Националната кардиологична болница”, обясни д-р Ангел Кунчев.

Министерството на здравеопазването отчита ръст в заболеваемостта от коклюш, обяви в МС ресорният служебен министър Галя Кондева. От началото на годината у нас са регистрирани 205 случая на заболяването, при едва 4 за същия период на миналата година. Здравните власти изпратиха спешни препоръки към личните лекари.

„Изпратили сме писма до Районните здравни инспекции и до Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи. МЗ, НЗОК и ИА „Медицински надзор” ще анализират данните. От вчера сме дали указания за необходимата лабораторна диагностика”, каза още Кондева.

Доц. Кунчев призна, че случилото се не е изненада за здравните власти. Причината – от началото на 2023 г. в Европа е започнало покачване на заболеваемостта от коклюш. Според официалните данни най-засегнати са децата и младежи на възраст между 10 и 19 години. Между 3 и 8% са засегнатите бебетa до 1-годишна възраст.

„Ако разпространението продължи, ще говорим за национална епидемия”, призна главният държавен здравен инспектор. Здравните власти не очакват епидемично разпространение на заразата сред възрастните хора. У нас има само един случай на 62-годишен пациент, който карал болестта много леко.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече