Над 48 000 българи са претърпели инсулт за година. Как да го разпознаем и какво да предприемем?

0

През изминалата година над 48 хиляди българи са претърпели инсулт, а 4813 от тях са починали, показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи. Животът на преминалите през това изпитание се променя. 

Инсултът е причинител номер едно на смъртност и инвалидизация в България, посочи пред БНР инж. Дорина Добрева, председател на Асоциацията за инсулт и афазия.

От асоциацията са разработили инфобот, който може да бъде използван чрез вайбър. Той дава информация за симптомите и реакцията на околните при получаване на инсулт.

„Това е изкуствен интелект, който комуникира с хората чрез предварително зададено контекстуално меню. Позволява с висока скорост да се достъпват най-важните данни. Важно е този инструмент да се разпространи. Той е напълно безплатен“

От асоциацията поддържат и Национална линия за подкрепа при инсулт – 0 700 11 404. 

До четвъртия час е т.нар. златен час и възможността да се лекува адекватно пациента, ако той постъпи в специализирано звено, обясни още Дорина Добрева. 

Всички трябва да имаме познание за симптомите, подчерта тя. 

Асиметричното провисване на лицето. Помолете човек да се усмихне. Ако единият ъгъл на устата остава неподвижен или се отпуска надолу, има наличие на симптом. Вторият симптом е загуба на контрол над крайниците. Помолете човек да повдигне напред двете си ръце. Ако не може да ги задържи успоредно или едната отпадне надолу, то симптомът е налице. Нарушаване или завалване на говора е третият симптом. Трябва да помолите човек да повтори просто изречение. Ако се затруднява или завалва, симптомът е налице. Дори при наличие на един от тези три симптоми, е редно да позвъните на 112 и да съобщите за наличие на инсулт“. 

Един от основните рискови фактори е нелекуваното и непроконтролирано във времето високо кръвно налягане, посочи Добрева. 

„То може да бъде лекувано, а това означава профилактика и превенция“.

Самоволното спиране на лекарството от пациент обаче не е интелигентен подход към лечението, посочи тя.

Наличието на аритмия, затлъстяването, употребата на алкохол и на наркотици са другите рискови фактори. 

Приложението дава възможност да бъде изчислен и личния риск. Всеки четвърти може да се сблъска с инсулт в живота си.

Постарахме се да разработим пациентски ъгъл за поставяне във всяка една неврологична клиника, където с QR код ще може да се изтеглят безплатни наръчници как да се подготвят близките и да преодолеят първите стъпки, а и следващите фази след инсулт, обясни Добрева в предаването „Хоризонт до обед“.

Пациентите, които са получили тежък инсулт, вече ще могат да останат в болница 10 дни, а не както досега – четири. 

„Тази промяна е много съществена, за да имат време лекарските екипи да проследят последиците.

Това не е заболяване, за което имате предходни симптоми. Случва се внезапно. Близките са объркани“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече