Лидерът на кампанията за закона „Магнитски“: Ще е сериозен риск да пътувам до България

0

„За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България. Бях предупреден, че рискувам да бъда предаден на Русия“. Това заяви в интервю за БНР лидерът на кампанията на закона „Магнитски“ Бил Браудър. „Няма да пътувам до България, защото не ми прилича на страна, която изцяло зачита върховенството на закона. За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България. Бях предупреден, че рискувам да бъда предаден на Русия“, каза той.

Американо-британският бизнесмен Браудър оглавяваше инвестиционния фонд „Хермитидж Капитал“. Адвокатът Сергей Магнитски защитаваше интересите му, след като властите в Москва заведоха дело срещу фонда. Магнитски уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара, след което беше арестуван и почина в затвора през 2009 г.

Твърди се, че бил изтезаван и му е била отказана медицинска помощ. Браудър заяви, че след неговата кончина е решил да прекрати дейността си като бизнесмен и да насочи енергията си към тези, които го убиха. Той не е доволен от европейския еквивалент на закона „Магнитски“:

„Не, не съм. Ако сравните европейския законодателен акт с американския, канадския, британския или австралийския, ще видите, че той не влючва корупцията. Напълно безсмислено е да има различен закон „Магнитски“ в Европа, защото това означава, че ако сте корумпиран диктатор и дойдете в Европа, си запазвате богатството тук без никакви последици. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща по време на мандата й това да бъде променено и поправено, но не се случи, а трябва да стане в бъдеще в Европа“, каза още Бил Браудър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече