Указът за избор на нов премиер не влезе за гласуване в НС

0

Указът на президента за избор на нов министър-председател не влезе за гласуване в парламента. 

Днес изтича ултиматумът, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде на партньорите си от ПП – ДБ за продължаване на преговорите за правителство. 

Денят започна с напрегнато очакване. До последно стоеше въпросът дали в дневния ред на депутатите ще бъде внесена извънредна точка – или за избор на премиер и МС в коригиран състав, след отказа на 11 министри да участват в кабинет начело с излъчената от ГЕРБ – СДС Мария Габриел, или тя да депозира отказ от съставяне на правителство и парламентът да вземе решение да се премине към втория мандат. Нищо от това не се случи. Не стана ясно и дали двете формации – ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ, са провели някакви разговори.  

На влизане в пленарната зала Кирил Петков отказа всякакъв коментар, а Бойко Борисов реши да се пошегува, показвайки вратата на залата:

„Ето я, отворена е !“. 

Вътре в залата чувството си за хумор упражни и председателят на НС Росен Желязков:

„Уважаеми колеги, ще предложа на вашето внимание почивка до 11:00 ч., когато ще започне парламентарният контрол“.

Оживлението не донесе със себе си решение. Междувременно втора от малките партии в ПП – ДБ декларира, че няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ – СДС. Уверението идва от Средно европейска класа, която има един народен представител – лидерът ѝ Константин Бачийски. Няма да подкрепят такъв кабинет, защото, „която и фигура да бъде посочена за премиер, зад нея ще наднича Борисов с наложения 12-годишен модел на управление“. 

Засега, в деня, в който изтича поредният краен срок, даден от ГЕРБ, отговорът на въпроса – правителство или избори, отново се отлага. Не е ясно за кога, тъй като няма краен срок за гласуване в парламента на президентския указ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече