Доклад: Русия се готви за пълномащабна война с НАТО по-скоро от очакваното

0

Фокусът на Владимир Путин за възстановяване на руската икономика не е само заради финансирането на войната в Украйна, а заради пълномащабна война с НАТО. Това твърдят от Института за изследване на война.

„От Русия идват финансови, икономически и военни индикации, че страната се подготвя за пълномащабен конфликт с НАТО – не в непосредствено бъдеще, но много по-скоро отколкото западни анализатори смятат“, сочи докладът на института.

От там посочват като пример среща на Владимир Путин в държавната Дума само дни след като президентът спечели своя пети президентски мандат. По време на срещата Путин е обсъдил зоните, в които иска да се фокусира по време на новия си мандат.

Най-важното – Путин казал на руските законотворци, че от това зависи „спасяването на хора“ и „помощта за семействата ни“, казват от института.

„Всичко това може да се направи единствено на базата на икономическото ни развитие. Това е водещо за развитието на нашата държава и на всички други проблеми, които имаме“, казал Путин, предава бТВ.

Руският президент призовал също законотворците да не се влияят от богатия елит на държавата и „корпоративни или партийни интереси“.

„Опитите на Путин да постави условия за стабилизиране на икономиката и финансите на Русия най-вероятно са част от вътрешната подготовка за война с НАТО, а не просто за войната с Украйна“, коментират от Института за изследване на войната.

Това не е първият път, в който анализатори предупреждават, че война между НАТО и Русия е близо. Външното разузнаване на Естония публикува доклад през февруари, в който пише, че Русия се подготвя за конфронтация със Запада.

„Русия избра път, който води до дългогодишна конфронтация. Кремъл вероятно очаква вероятен конфликт с НАТО в следващите 10 години“, коментира шефът на разузнаването Каупо Росин пред Ройтерс тогава.

Представители на руското министерство на отбраната са били потърсени от „Бизнес инсайдър“, но за момента няма официален коментар.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече