Гърция продава оръжия на Чехия за Украйна

0

Гърция ще продължи да доставя на Украйна оръжия и боеприпаси през тази година, без да изчерпи запасите си. Оборудването ще бъде закупено от страна на Чехия и ще бъде прехвърлено директно в Украйна. Новината съобщава гръцкото издание Катимерини. Чешки и гръцки служители преговарят за цените на тези системи и предстои подписване на двустранно споразумение. 

Атина уведоми служителите на Европейския съюз, отговарящи за координирането на помощта за Киев, че може да достави на Украйна боеприпаси тази година през Чешката република, а именно 2000 5-инчови ракети Zuni; 180 2,75-инчови ракети, използвани в успешната противотанкова война на Украйна; 90 000 90 мм снаряди, използвани и в противотанкова война, както и в противовъздушни оръжия; 4 милиона куршума; и 70 произведени в САЩ 155 мм гаубици M114A1. 

Последните идват от запасите на гръцката армия, но отдавна са смятани за ненужни за нейните оперативни нужди. Те обаче се смятат за полезни в битките на Украйна в кален терен. 

Това е втората партида M114A1, която Гърция ще продаде на Чехия, за да ги прехвърли в Украйна. 

Министърът на отбраната Никос Дендиас ще присъства следващата седмица на среща на членовете на НАТО и други страни, даряващи въоръжение на Украйна, в Германия. Очаква се той да повтори позицията на Гърция, че потокът от оръжия и боеприпаси трябва да се запази, за да се помогне на Украйна да преживее трудната пролет.

Припомняме, че гръцката страна вече предостави зенитно-ракетни установки и изпрати съветски амфибийни верижни бойни машини на пехотата BMP-1 в замяна на малко по-модерни бойни машини Marder, произведени в Германия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече