Най-големите туристически сдружения искат оттеглянето на Зарица Динкова като министър

0

Най-големите туристически сдружения в България излязоха с отворено писмо с искане за оттеглянето на Зарица Динкова като министър на туризма. От сдруженията уточняват, че са несъгласни секторът да се управлява от некомпетентен министър, който не познава проблемите, спецификата и нуждите на бранша и не проявява никаква диалогичност в отношенията си с бизнеса. „Зарица Динкова нито веднъж не защити интересите на бранша!“, пишат седемте най-големи туристически сдружения в България.

Ето и какво пишат те в отвореното си писмо:   

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

С настоящото Отворено писмо най-големите туристически сдружения в България настояват и призовават г-жа Зарица Динкова да се оттегли от поста министъра на туризма.

Категорични сме, че в Министерството на туризма е необходима спешна промяна. Несъгласни сме секторът да се управлява от некомпетентен министър, който не познава проблемите, спецификата и нуждите на бранша и не проявява никаква диалогичност в отношенията си с бизнеса.  Водени от горното настояваме за министър на туризма да бъде избран човек, който познава проблемите на сектора, води диалог с него и знае как бизнесът и държавата да решават проблемите и да развиват българския туризъм.

Зарица Динкова нито веднъж не защити интересите на бранша! От момента, в който тя заема поста проявява фрапираща некомпетентност.

Ще дадем само няколко примера от последните седмици:

Г-жа Динкова не защити по никакъв начин бюджета за реклама на страната ни като туристическа дестинация. Нещо повече – скандално и по необясними причини изключи от стратегията СПА-столицата на Балканите Велинград.

Г-жа Динкова отсъстваше при обсъждането на бюджет 2024 и данъчните закони, свързани с него. Опитът да обясни, че тайно била в преговори с Министерството на финансите през това време са нелепи. Най-вече поради факта, че влизайки в Народното събрание бюджет 2024 вече беше в ръцете на парламентарно представените партии, а не на финансовото министерство. Именно те трябваше да бъдат убедени в ползите от запазване на 9% ДДС за хотелиерство и ресторантьорство. Г-жа Динкова не го направи.

Ресорното на г-жа Зарица Динкова Министерство на туризма не си даде труда да направи елементарен анализ на ползите от запазване на 9% ДДС. Това направиха браншовите организации, които с аргументи и цифри убедиха депутатите, че това е правилна мярка, която подпомага не само бизнеса, но и икономиката.

В разгара на обсъжданията се появи абсурдният аргумент, че диференцирана ставка ДДС за хотелиерство и ресторантьорство противоречи на европейските правила. Г-жа Зарица Динкова наивно се прикачи към тази теза и опита да ни убеди, че води разговори с Европейската комисия. При свършен факт, прието вече ДДС и при положение, че ЕК няма нищо общо с темата. Още повече, че 23 страни от ЕС ставката за туризма е диференцирана.

Г-жа Зарица Динкова по никакъв начин не защити диференцираната ставка за туроператорите, а това отново направиха браншовите организации.

Г-жа Зарица Динкова показа пълно неуважение към туристическия бранш по време на Националния съвет по туризъм. Тя изчете написаните й опорни точки, след което изчезна за дискусиите.

Некомпетентността на г-жа Зарица Динкова се разпростира до там, че дори не прави разлика между отделните браншове в туристическия сектор. При откриването на ски сезона в Пампорово тя обяви, че ДДС за хотелиерите било намалено до юни. Всъщност става дума за туроператорите.

Зарица Динкова отказа да заеме твърда позиция по темата с ремонта на летище „Бургас“. Представители на туризма по Южното ни Черноморие вече изразиха опасения за начина и датите за бъдещия ремонт. Динкова обаче не застана зад интересите на туризма, а прехвърли топката към транспортното министерство. Работа на г-жа Динкова е да вземе отношение и да защитава българския туризъм по всяка тема, дори да не е пряко в нейния ресор. Като например да намери решение за ремонт на пътя Варна – Бургас, който е в окаяно състояние. И да настоява това да не се случва по време на активния сезон и да бъде съобразено с ремонта на летище „Бургас“.

Зарица Динкова се скри при обсъжданията и гласуванията на Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Т.нар. перки, които се плануваше да бъдат поставени в близост до брега, застрашаваха съществуването изобщо на морския ни туризъм. Подопечното й министерство опита да замажа гафа си с разтегливо становище едва след като законопроектът беше приет на първо четене. За разлика от нея, Министерството на земеделието зае твърда и аргументирана позиция против. Множество забележки отправи и Министерството на околната среда и водите.

И отново се наложи туристическият и рибарски сектори да се борят за туризма и поминъка на хиляди без министъра на туризма. И да търсят директна подкрепа от парламентарните групи, пред които да представят  експертиза.

И това са само малка част от неучастията на министър Зарица Динкова в развитието и защита интересите на българския туризъм!

Вярваме, че предстоящата реорганизация в българския туризъм, планирана от ротационния принцип за съставяне правителство на Република България ще бъде положителна и ще доведе до по-добри резултати за този така важен за икономиката на страната сектор.

Относно профила на бъдещия министър на туризма очакваме той да е балансиран и позитивен, да притежава силни личностни и професионални качества за провеждане на ефективен маркетинг, реклама на дестинация България на международните пазари, да има способността да създаде цялостна нова визия за успешна секторна политика за българския туризъм, отчитайки неговия огромен икономически , инвестиционен потенциал и социална значимост.

Националния Борд по Туризъм (НБТ)

Българска Хотелиерска и Ресторантьорска Асоциация (БХРА)

Българска Туристическа Камера (БТК)

Алианс на Туристическата Индустрия в България (АТИБ)

Българска асоциация за туризъм (БАТ)

Сдружението на Заведенията в България (СЗБ)

Българската Асоциация на Заведенията (БАЗ)

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече