Да не повярваш: За ЯМР вече няма да се чака с месеци

0

Куп недоразумения в здравеопазването се очаква да бъдат оправени с новия анекс към националния рамков договор, който определя правилата за медицинската помощ у нас. След известни спорове, днес делегатите на на 76-ия извънреден Събор на Българския лекарски съюз приеха и утвърдиха параметрите и условията, при които БЛС да подпише другата седмица Анекс към НРД за Медицински дейности 2023-2025 г.

Анексът трябва да улесни достъпа на пациентите до изследвания и диагностика, включително и скъпи изследвания като ядрено-магнитен резонанс, каза председателят на БЛС Иван Маджаров. Сега повечето прегледи с ЯМР са платени, а за безплатен преглед се чака с месеци. Неясно защо у нас един ЯМР работи около два часа и половина, докато в Унгария например работи 12 часа, бе огласено наскоро в надзорния съвет на НЗОК. Сега се обещава хората да не чакат с месеци за това важно изследване, макар че и занапред то ще се изписва от лекар специалист, а не от личните лекари.

Предвижда се още изследвания да могат да се правят с еднодневни процедури в болници и диагностично-консултативни центрове, без да се налага хоспитализация. Сега поради това, че някои изследвания се правят само в болнични условия, болниците масово записват пациенти в излишни хоспитализации, които често са и фиктивни – при проверка се оказва, че пациентът е у дома си. По този ред се оправдават куп засечени в проверки нарушения с получени неправомерно средства от НЗОК.

За пръв път се въвежда и минимален и максимален болничен престой при лечението на инсулт. Това ще позволи пациентите с тежък инсулт да не бъдат изписвани след четвъртия ден от болницата, а да могат да останат до 10 дни под наблюдението на лекарите.

Увеличават се цените на клинични пътеки, като ще има значителен ръст за цените на детското и майчиното здравеопазване. Продължава политиката с всяка следваща година за увеличаване на финансирането на интензивните грижи. В подкрепа на иновациите в медицината за първи път се предлага отделен ред извън общия бюджет за роботизирана хирургия.

Лечението и проследяването на онкологично болни пациенти по клиничните пътеки и процедури ще бъде без ограничения и се включва към дейностите, за които се определят индикативни стойности (като  раждане и хемодиализа), заплащани от НЗОК. Освен това палиативни грижи за пациентите с онкологични заболявания ще могат да се ползват два пъти в годината по 30 дни при два пъти по 25 дни сега, съобщи за БТА д-р Маджаров.

БЛС и НЗОК обаче не постигнаха съгласие какви мерки да се въведат за гарантиране на възнагражденията в болниците. В първоначалния вариант бяха предвидени глоби за болници, които не успеят да постигнат заложените в колективния трудов договор нива, както и за болници, които имат повече от 10-кратна разлика между най-ниските и най-високите заплати. Тук вчера бе договорена поредна отсрочка от 3 месеца, тъй като по-бедните общински болници нямат възможност да вдигнат достатъчно възнагражденията на медицинския си персонал.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече