Проф. Рачев: Иде мощен циклон, половин метър сняг по планините

0

„В неделя ще бъде топло. Късно вечерта започва понижаване на температурите. В средата сме на циклон, който ще доведе до много валежи. Ще падне много дъжд според Европейския модел. Има много голяма вероятност този циклон да мине през България“, това каза в сутрешния блок на bTV климатологът проф. Георги Рачев.

„Ще бъде много топло до неделя, след това започва застудяване на фона на тези 16-18 градуса, които бяха досега. В неделя имаме ярко изразен южен пренос, защото ще попаднем в челото на циклона.

В понеделник и вторник ще има валежи, в сряда изчакваме актуализация на обстановката. В Пловдив ще бъде 19 градуса, а в понеделник и вторник ще има валежи. В Родопите и Пирин също ще има доста валежи. Ще избяга слънцето“, подчерта той.

По думите му на Черноморието ще бъде хубаво времето с изключение на вторник и сряда, когато ще има валежи. Ще бъдат нормални температури за сезона.

Доста проблематични ще са валежите в Плевен. Ще има застудяване на фона на тези 20 градуса които бяха досега. 

„В неделя на връх Тодорка ще има много силен южен вятър, достигащ над 100 км/ч. Надявам се да не попречи на гигантския слалом.

В южните планини ще падне 20-30, а защо не и 50 см сняг. Вървим към март месец, когато снегозапасите са най-големи в планините“, заяви климатологът. 

„Скептичен съм по въпрос с намаляване на въглеродните емисии във въздуха. Няма надеждата въглищата да изчезнат, докато Китай и Индия ги използват. Дори всички да направим по един басейн в къщите си, няма как да компенсираме природата“, каза оче проф. Рачев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече