ГРАНДИОЗЕН СКАНДАЛ: Министър Тагарев жертва свой заместник заради схемата с 3D радарите, френската „Талес“ взима 400 млн. лв.

0

Скандалът с обществената поръчка за доставка на 3D радари за въоръжените сили на Република България на стойност 400 милиона лева се разгаря с пълна степен – министър Тодор Тагарев е предрешил победителя, а при издънка има готово решение – да „изгори” своя зам.-министър полковника от резерва Станимир Георгиев, само и само победител да е френската „Талес”.

За готвената машинация разказа пред Narod.bg източник от МО, възмутен от безпардонното поведение на Тагарев. „Министърът най-нагло излъга Комисията по отбрана в Народното събрание, която го разпита преди дни. Пред експертите и колегите Тодор Тагарев каза, че подобряването на офертите и подаване на по-изгодни за България предложения за доставка на 3D радарите от „Локхийд Мартин” (САЩ), „Леонардо” (Италия), „Елта” (Израел), „Индра” (Испания) и „Талес” (Франция), не може да стане, защото не било по процедура.

Това е откровена лъжа, никъде не е изрично казано, че не може да се иска подобряване на офертите, просто на Тодор Тагарев явно не му изнася”, коментира униформеният източник на Narod.bg, който разкри, че по казуса е сезирана и Правната комисия в НС.

„По времето на Красимир Каракачанов имаше обществени поръчки, по които министърът 5 пъти поиска подобряване на офертата. Абсурдно е и друго, поръчката е направена с тежест върху критерия „цена”. Как ви звучи, че гониш най-ниска оферта, но не искаш да свалиш допълнително стойността на радарите, което ще се случи, ако се поиска от фирмите да подадат подобрени оферти”, попита риторично информаторът на Narod.bg.

Решение за такава сделка беше взето от Министерския съвет на 1 февруари 20230-а. Целта е да бъдат закупени 7 радара – пет стационарни и два мобилни, които не само ще охраняват въздушното пространство, но са и неизменна част от доставката на новите изтребители F-16 Block 70.

„Още една лъжа на министъра – пред журналисти говори как няма никакъв зор за приключване на процедурата, която нямала краен срок, но в Министерството на отбраната сме наясно, че негласно е заповядано на 14 февруари, другата сряда, да се вземе окончателно решение победител да е френската „Талес”, която дори няма представителство в България.

Само 2 дни по-късно – в петък, 16 февруари, Тодор Тагарев искал победителят в обществената поръчка да се обнародва и край, играта свършва. Разбързал се е, защото след две седмици може да го разкарат… А и процедурата не може да се обжалва, защото касае националната сигурност”, разкри запознатият с корупционната драма източник на Narod.bg.

Narod.bg обещава да публикува развитие по темата. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече