О, Боже! Джо Байдън разговарял и с покойния Хелмут Кол!

0

Президентът Байдън твърди, че е разговарял с покойния германски канцлер Хелмут Кол, който почина през 2017 г., през 2021 г., докато си припомня минали разговори по време на събития за набиране на средства. Гафът му е втори за седмица, след като по-рано заяви, че е разговарял с френския президент Франсоа Митеран, който е мъртъв от 30 години. 

На официално събитие в Ню Йорк Байдън разказа за срещата с Кол по време на първата му среща с лидерите на G7 като президент през 2021 година. Тогава се коментирал щурма на Капитолия и опита на Тръмп да попречи на встъпването на Байдън в длъжност. 

Байдън заяви, че покойният германски канцлер Кол го е попитал какво би казал, ако научил, че 1 000 души са нахлули в британския парламент в опит да откажат следващия премиер да встъпи в длъжност. 

На годишната среща не присъства Хелмут Кол, тъй като той умира четири години по-рано, а бившият канцлер Ангела Меркел. 

Гафът от сряда е подобен на този, който Байдън направи в неделя, след като обяви, че на същата среща на G7 е разговарял с френския президент Франсоа Митеран, който почина през 1996 година. 

„Седнах и казах „Америка се завърна“, каза Байдън пред публика в Лас Вегас. „И Митеран от Германия – имам предвид от Франция – ме погледна и каза…“, но не довърши изречението. 

Последните два разговора на Байдън с мъртъвци са само част от поредица озадачаващи негови коментари за покойници. 

На събитие през 2022 г. във Флорида Байдън обяви, че говорил с изобретателя на инсулина. „Колко от вас познават някой с диабет и се нуждае от инсулин?“ – попита Байдън присъстващите. „Знаете ли колко струва да се направи това инсулиново лекарство за диабет? … Беше изобретено от човек, който не го патентова, защото искаше да е достъпно за всички. Говорих с него, ОК?“

По времето, когато Байдън е роден през 1942 г., съоткривателите на инсулина Фредерик Бантинг и Джон Маклеод вече са мъртви. Чарлз Бест и Джеймс Колип, още двама съоткриватели на инсулина, са живи десетилетия след раждането на Байдън, но са посочени в патента, което противоречи на неговото изявление.

Малко преди разкритията във Флорида Байдън говори на конференция на Белия дом през септември 2022 година. Там той потърси в публиката покойната републиканка от щата Индиана Джаки Валорски, който загина в автомобилна катастрофа месец по-рано.

„Искам да благодаря на всички вас тук, включително на двупартийни избрани служители като … сенатор Браун, сенатор Букър, … Джаки… Тук ли сте? Къде е Джаки?“ – каза Байдън, докато я търсеше. 

По време на предизборната кампания през 2019 г. Байдън пък разказа, че британският премиер Маргарет Тачър, която почина през 2013 г. е разтревожена от перспективата Тръмп да спечели нов мандат. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече