Министър Гвоздейков: Смених Григоров заради лошото управление на „Български пощи“

0

Смяната на заместник-министър Григори Григоров е провокирана от незадоволителните резултати в управлението на „Български пощи“, тъй като той отговаряше пряко за този ресор. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в отговор на въпрос за рокадата в министерството. Гвоздейков е на изслушване в ресорната комисия на Народното събрание.

На 31 януари от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че със заповед на министър-председателя на длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията бе назначен инж. Борис Герасимов. С друга заповед на премиера от длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията бе освободен Григори Григоров.

Още като започна нашият мандат дадохме заявка, че една от големите цели е да направим всичко възможно да стабилизираме състоянието на „Български пощи“ и да дадем възможност на дружеството да започне да работи в посока подобряване дейността и развиване на друга дейност, която може да прави, каза министърът. По думите му проблемът най-вече е в това, че заместник-министърът е обещал в началото на мандата, че ще подобри финансовите резултати на дружеството. Друг проблем в работата на Григоров, който Гвоздейков посочи, е липсата на ясна визия и програма със срокове за изпълнение за подобряване на тези резултати.

Доверието не беше оправдано, добави министърът и отбеляза, че е дал пълна свобода за работа на Григоров и за сформиране на негов екип в пощите. Очевидно тези хора не си изпълняваха задачите както трябва, лично аз имах много забележки и дойде този момент, в който трябваше да се разделим, обясни още Гвоздейков, цитиран от БТА.

Причините са незадоволителни резултати в управлението на „Български пощи“ и справяне като цяло с проблемите, обобщи министърът. Гвоздейков отбеляза, че Борис Герасимов е заместник-министър от понеделник и ще отговаря за ресор „Цифровизация, дигитализация и съобщения“ в Министерството на транспорта и съобщенията.

По думите на Герасимов всичко в ресора на министерството на транспорта минава безусловно през дигитализация, осъвременяване, нови платформи. В тази област смея да твърдя, че имам необходимите компетентности да генерирам идеи и да ги осъществявам, заяви той.

Купуваме от „Дойче Бан“ вагони в перфектно състояние

Вагоните се намират в перфектно техническо състояние, каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на въпрос, свързан с преговорите за закупуване на вагони от подвижния състав на германските железници. 

Припомняме, че на 24 януари от Министерството на транспорта и съобщенията съобщиха, че Българските държавни железници (БДЖ) и „Дойче бан“ (Deutsche Bahn) са във финална фаза на преговори за закупуване на до 70 вагона от подвижния състав на германските железници.

Гвоздейков каза, че в момента екип на БДЖ, заедно със заместник-министър, се намират в Германия, където вече правят подбора на самия подвижен състав, изчистват технически въпроси за съвместимост с нашата инфраструктура. Министърът увери, че информацията, която получава ежечасно, е доста положителна и сделката върви към финал, спазвайки всички законови процедури на Закона за обществените поръчки.

Вагоните се намират в перфектно техническо състояние, далеч по-съвременно от това, с което разполагаме в момента, и мисля, че българските граждани ще могат да използват този подвижен състав с така желания комфорт на пътуване, заяви министърът. По думите му това е една временна мярка, която трябва да ни подготви за следващото ниво, когато ще придобием изцяло нов подвижен състав по процедурите, които Министерството на транспорта и съобщенията провежда.

Когато встъпих в длъжност, имах амбицията и успях да мотивирам екипа от заместник-министри и екипа на БДЖ да мислим в посока най-бърза възможност, която е на хоризонта, за реализиране, да бъде внесен по-най-бързия начин подвижен състав, независимо дали е нов или втора употреба, заяви Гвоздейков. По думите му нов е почти невъзможно.

Министърът каза още, че БДЖ към момента претърпява санкции по договора за обществена услуга.

На заседанието си комисията разгледа и Годишен доклад за състоянието на националната сигурност на Република България през 2022 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече