Опасно е: Грипът може да порази нервната система

0

„Неврологичните усложнения при боледуване от грип могат да се проявят със симптоми както от централната, така и от периферната нервна система. Те са по-чести в детска и юношеска възраст и по-редки при възрастните пациенти. Разбира се, болни с подлежащо неврологично заболяване имат по-висок риск от усложнения и по-тежко протичане на инфекцията. Най-честият, но неспецифичен симптом при вирусна инфекция е главоболието, а по-възрастните пациенти, наред с общата отпадналост и безапетитие, може да се оплакват от замайване и обща слабост“. Това каза доц. д-р Стефка Мантарова-Вълкова, д.м., началник на клиника „Нервни болести” на ВМА, съобщава Дарик.

„Макар и рядко, някои от усложненията при засягане на централната нервна система могат да бъдат животозастрашаващи – енцефалити, енцефалопатии, трансверзални миелити, остра некротизираща хеморагична енцефалопатия или остър дисеминиран енцефаломиелит“, допълни тя. По думите ѝ симптоми от централната нервна система са объркване, дезориентация, сънливост, гадене и повръщане без облекчение, епилептични пристъпи. По-рядко като усложнение е развитието на исхемичен мозъчен инсулт или нарушение на равновесието под формата на малкомозъчна атаксия.

„Най-честа изява от страна на периферната нервна система е синдрома на Гилен-Баре. Неговата клинична симптоматика се появява няколко седмици след преболедуване с прогресираща слабост за крайниците и променена сетивност. Симптомите могат да са леки – от изтръпвания и дискретни парези до невъзможна самостоятелна походка и дихателна недостатъчност“, поясни още специалистът.

„Боледуването от грип има определени специфики при пациенти с неврологични заболявания като деменция, паркинсонизъм, множествена склероза, епилепсия и при лицата с рискови фактори за исхемичен мозъчен инсулт. При възрастни пациенти над 65 години и невродегенеративни заболявания рискът от усложнения при боледуване от грип е по-висок и лечението трябва да се провежда с повишено внимание и при необходимост да бъдат хоспитализирани. При тези болни възпалителният процес може да протича без фебрилитет, но да се наблюдават промени в поведението, паметови нарушения, синкопи“, уточни д-р Мантарова.

Тя напомня, че превенцията е от съществено значение – ограничаване на контактите с болни от вирусни инфекции, да се спазва стриктна хигиена.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече