ПП-ДБ остава без двама кметове във Варна, нарушили закона

0

Общинската избирателна комисия във Варна може да прекрати предсрочно мандатите на кметовете на район „Приморски“ и район „Одесос“ – Николай Желязков и Цветнен Цветков. И двамата са представители на ПП-ДБ.

Чрез специално решение ОИК уведоми двамата кметове за постъпили документи, даващи основание за предсрочно прекратяване на пълномощията им. ОИК предоставя на Николай Желязков и Цветнен Цветков възможност да направи писмено възражение пред общинската избирателна комисия в тридневен срок, който изтича утре.

Решенията са след постъпили сигнали за несъвместимост, че двамата са били част от търговски дружества и подлежат на обжалване.

Такъв сигнал е изпратен и срещу новоизбрания кмет на Варна Благомир Коцев. В него се твърди, че той има участие в търговски дружества, регистрирани в Малта. От ОИК са решили Коцев да депозира съгласие за предоставянето на официално извлечение от Търговския регистър на Малта.

„ОИК дава възможност на Благомир Рубинов Коцев в срок до 07.02.2024 г. да депозира в ОИК-Варна документи, удостоверяващи, че в законоустановения срок са предприети необходимите действия за прекратяване на участието му или освобождаването му от заемана длъжност в търговски дружества регистрирани в Малта или за липсата на твърдените в горния сигнал обстоятелства“, се допълва в решението.

В социалните мрежи Благомир Коцев коментира сигнала и решението на Общинската избирателна комисия като написа: „Разбутахме кошера с осите и започнаха атака“.

„Категорично заявявам, че това е абсолютна лъжа и че истината може лесно да се провери. Всички дружества, свързани с корабния бизнес на семейството ми, са заличени още преди няколко години, заедно със самата дейност. Още като областен управител през 2022 г. преминах през всички възможни проверки за съвместимост с длъжността“, подчертава кметът на Варна.

Коцев публикува и разпечатки от малтийския регистър, като посочва, че дружествата са били закрити.

В атаката чрез ОИК са намесени и личните декларации и дела на районните кметове, които имат право на своята лична позиция, която, сигурен съм, скоро ще направят публично достояние. Те са част от екипа ни и аз вярвам в моралния им интегритет. Техническите детайли по декларациите им са тяхна лична отговорност, която вярвам, че всеки от тях може да поеме, както сега аз разказвам пред вас детайли от моите декларации“, обяснява Коцев и по отношение на районните кметове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече