Лорер предлага премахване на контрола на границите между България, Гърция и Румъния

0

Депутатът Даниел Лорер заедно с румънски и гръцки евродепутати – Дачиан Чолош, Влад Георге и Георгиос Кирцос предложиха да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния. Четиримата изпратиха писмо до гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис, в което настояват той да отправи предложението по време на днешната неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС в Брюксел.

В писмото на българския депутат Даниел Лорер, румънските евродепутати Дачиан Чолош и Влад Георге и гръцкия евродепутат Георгиос Кирцос се посочват няколко аргумента за бързото премахване на контрола по границите, предаде БТА.

На първо място, от 2011 г. Европейската комисия систематично повтаря, че България и Румъния са готови за пълноправно присъединява към Шенген, посочват те. Вторият им аргумент е, че Европейският парламент е издал резолюции и доклади, подкрепени с абсолютно мнозинство от Камарата, с които призовава за пълно присъединяване към Шенген. На трето място, представители на гръцкия туризъм и сектора за хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг ХОРЕКА настояват за премахване на контрола по сухопътните граници, за да се улесни пътуването на румънски и български туристи към Гърция. 

В момента контролът на сухопътните граници между трите страни, които официално са в шенгенското пространство, все още носи огромни загуби на транспортните компании и туристите по отношение на пътни разходи, финансови загуби и загуби на време, посочват политиците като четвърти аргумент. 

На пето място, според тях махането на граничния контрол незабавно би подобрило екологичните параметри на въпросните зони и по този начин би допринесло за намаляване на вредните емисии и замърсяването на въздуха.

„Докато нямаме ясен график за присъединяване към Шенгенското пространство със сухопътни граници, наш дълг е да запазим темата в европейския дневен ред“, отбелязва Дачиан Чолош в публикация във Facebook.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече