Хампарцумян: Хората, изтеглили кредити, няма да усетят промяна след приемането на еврото

0

„Надявам се, че ще успеем да влезем в еврозоната. Дълги години така питахме, че да ни кажат: „не”. Трябва да направим всичко възможно да покрием критериите за влизане в еврозоната до първи януари 2025 г.. В момента инфлацията в Европа отново тръгна нагоре”. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Нова нюз.

Относно думите на премиера Николай Денков, че инфлацията се дължи на високите цени на горивата и на храните на международните пазари, той каза, че това са фактори, които влияят, но не са единствените. „Инфлационните процеси донякъде са естествени, в разумни граници”, обясни Хампарцумян и допълни, че инфлация около 2% се смята за поносима и полезна за икономиката. Той смята, че хората, които са изтеглили кредити, няма да усетят промяна след влизането на страната ни в еврозоната.

За приемането на първо четене на Закона за БНБ той обясни, че нормативният акт формализира правата и задълженията на България в еврозоната. „Централната банка ще се явява като част от Европейската централна банка и ще се подчинява на правилата, на които се подчиняват всички други централни банки. Българският лев е загубил своя суверенитет през 1997 г., когато страната ни влезе във валутния борд. Оттогава българският лев е само една картинка. С влизането в ЕС сме поели задължението да въведем еврото”, обясни Хампарцумян.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече