803 снегорина чистят пътищата в страната

0

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) информира, че 803 снегопочистващи машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа. Настилките са обработени и трасетата са проходими при зимни условия.

Сняг вали над почти цялата страна, информират от АПИ и апелират шофьорите да предприемат пътувания само при необходимост. Да се шофира с повишено внимание и съобразена скорост, да не се предприемат резки маневри, да се спазват необходимата дистанция, както и да не се изпреварват снегопочистващите машини са другите съвети на пътната агенцията.

Приоритет при снегопочистването са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласните и второкласните пътища и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България, казват още от АПИ. Пътноподдържащите фирми в цялата страна са в пълна мобилизация и в готовност за своевременна реакция. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите, посочват също от ведомството.

Поради мъгла е намалена видимостта в прохода „Шипка“ до 30 м, а на „Петрохан“ до 50 м. Заради обилните снеговалежи е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по проходите „Предел“ и „Превала“, уточнява БТА.

До 17 ч, утре – 21 януари, в област Враца е въведена временна забрана за движение на тежкотоварни камиони над 12 т по републиканската пътна мрежа на територията на областта. Тежкотоварните автомобили могат да преминават по път II-15 Враца – Ферибот Оряхово и път II-13 Плевен – Бяла Слатина – Борован. Движението по двете пътни артерии трябва да се осъществява задължително с вериги, уточняват от АПИ.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни отсечки за обработка на трасетата с инертни материали. При нужда в участъци със силен вятър, снегонавявания или слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя, обръщат внимание от АПИ.

Информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа е налична на страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за утре, 20 януари, предупреждение от втора степен – оранжев код, за 14 области от Западна и Централна България, и от първа степен – жълт код, за останалата част от страната, за усложнена зимна обстановка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече