Мария Габриел: Имаме подкрепата на Белгия за Шенген

0

Вицепремиерът Мария Габриел заяви от Давос, че е получила подкрепата на белгийския премиер Александер Де Кро за Шенген.

„Имаме подкрепата на белгийското председателство. За мен беше важно, че темата Шенген няма да остане на втори план. Да, знаем, че имаме вече една от датите, 31 март. Но нека не забравяме, че имаме изречението да бъде фиксирана дата за премахване на ограниченията и в сухопътните граници през 2024 година. Това за мен означава, че и сега се случват тези преговори. Сега активната и интензивна работа трябва да продължи. И аз получих подкрепа от страна на премиера Александер Де Кро“, заяви вицепремиерът в отговор на въпрос какво да очакваме за Шенген на фонa на разговорите ѝ с белгийският премиер, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

По думите ѝ има и друга много важна тема. „Първият приоритет на белгийското председателство е върховенството на закона, демокрацията, борбата с корупцията. България трябва да продължи в тази посока. Много беше свършено, но знаем, че следващите няколко месеца са ключови с приемането на законодателство, на конституционни промени, докато се стигне до новия Закон за съдебната власт. Смятам, че България може да бъде не вече негативният пример, а положителният глас за това да отстояваме принципите на върховенството, на правото и на демокрацията и да не ги приемаме за даденост“, допълни Габриел.

Тя коментира и предстоящата ротация на кабинета. „Нямам каквито и да било основания да смятам, че споразумението няма да бъде спазено. Това означава, че след 6 март премиер ще бъде Мария Габриел, а вицепремиер академик Денков. По отношение на министрите – искам да остана последователна. За тях е важно периодът до 6 март да бъде време, в което те ще продължат да показват резултати, ще изпълняват задачите, които сме заложили в управленската програма. Но всеки един от тях знае, че в момента се прави анализ на свършеното, на резултатите. За мен е също толкова важно усещането на българските граждани за позитивния ефект от техните действия“, категоричен е вицепремиерът.

Габриел се срещна и със специалния пратеник на генералния секретар на ООН за пътна безопасност Жан Тод в рамките на Световния икономически форум в Давос.

„Жан Тод е професионалист с опит и сега с много важна мисия – пътната безопасност. Радвам се, че споделих с него за усилията на правителството и екипната ни работа с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и министъра на транспорта Георги Гвоздейков. Вярвам, че с подход на общи усилия, многостранни мерки и целенасочени действия можем да намалим пътнотранспортните произшествия, да засилим превенцията, информационните кампании и подтикнем към повече отговорност повече шофьори, включително и най-младите“, коментира вицепремиерът.

По покана на Мария Габриел, Жан Тод ще посети България за споделяне на добри практики на международно ниво.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече