Габрово и Пловдив са на прага на грипна епидемия

0

Габрово и Пловдив са на прага на грипна епидемия. Градът под тепетата има доста над средната заболяемост, заяви пред „Телеграф“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Средната заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания в страната е 179.24 на 10 000 души население. Най-висока е тя в област Смолян, където от днес е в сила епидемия. Там стойностите са 337.08 на 10 00 души. Затова се преустановяват плановите консултации за бременни и деца, задължителните имунизации и свижданията в лечебните заведения. В детските градини и ясли пък ще се осъществява стриктен филтър, като болните деца ще бъдат връщани у дома.

На второ място по брой болни се нарежда област Габрово с 309.24, а на трето Пловдив с 259.79 на 10 000 души, сочат оперативните данни. С над 250 заболели на 10 000 население са също Пазарджик, Плевен и Ямбол. Заболеваемостта обаче не е единственият критерий за обявяване на грипна епидемия. Здравните експерти следят дали има доказан грипен вирус в съответната област в Националната референтна лаборатория.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече