2023 е била най-горещата година от 100 000 г. насам

0

2023 г. е била най-горещата в историята на планетата. Това установи Службата на Европейския съюз за изменението на климата „Коперник“, съобщава „Ройтерс“.

Миналата година вероятно е най-топлата в света за последните 100 000 години.

Резултатът не е изненадващ, след като климатичните рекорди многократно бяха счупени. От юни насам всеки месец е най-горещият в света в сравнение със съответния месец през предходните години.

„Това беше изключителна година, що се отнася до климата, дори в сравнение с други много топли години“, заяви директорът на „Коперник“ Карло Буонтемпо.

Службата потвърди 2023 г. като най-горещата година, откакто се води световна статистика от 1850 г. При анализ на палеоклиматични данни от източници като дървесни пръстени и въздушни мехурчета в ледниците, Буонтемпо посочи, че е „много вероятно“ тя да е и най-топлата година за последните 100 000 години.

Средно през 2023 г. планетата е била с 1,48 °C по-топла в сравнение с прединдустриалния период 1850-1900 г.

Съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. страните трябва да се опитат да предотвратят глобалното затопляне над 1,5 °C, за да избегнат най-тежките му последици.

Въпреки че светът не е нарушил тази цел – която се отнася до средна глобална температура от 1,5 °C – в продължение на десетилетия, „Коперник“ предупреди, че температурите са надхвърляли това ниво през почти половината от дните на 2023 г., което е създало „ужасен прецедент“.

Въпреки климатичните цели на правителствата и компаниите, емисиите на CO2 остават упорито високи. Емисиите на CO2 от изгаряне на въглища, нефт и газ в световен мащаб достигнаха рекордни нива през 2023 г.

Миналата година концентрацията на CO2 в атмосферата се е повишила до най-високото регистрирано ниво от 419 частици на милион.

Това е и първата година, в която всеки ден е бил с над 1 °C по-горещ от прединдустриалните времена. За първи път два дни – и двата през ноември – са били с 2 °C по-топли, отколкото в прединдустриалния период.

Миналата година е била с 0,17 °C по-гореща от 2016 г. – предишната най-гореща година – като подобрява този рекорд със „забележителна“ разлика, заяви Буонтемпо.

Наред с климатичните промени, причинени от човека, през 2023 г. температурите бяха повишени и от метеорологичния феномен Ел Ниньо, който затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан и допринася за по-високите температури в световен мащаб.

Всяка част от повишаването на температурата изостря екстремните и разрушителни метеорологични бедствия. През 2023 г. по-горещата планета влоши смъртоносните горещи вълни от Китай до Европа, доведе до екстремни дъждове, които причиниха наводнения, при които загинаха хиляди хора в Либия, и отбеляза най-тежкия сезон на горски пожари в историята на Канада.

„Сравнително малки промени в глобалните температури оказват огромно въздействие върху хората и екосистемите“, подчерта Фридерике Ото, учен по климата, който ръководи глобалното изследователско сътрудничество на World Weather Attribution.

Икономическите последици от изменението на климата също ескалират. САЩ са претърпели най-малко 25 климатични и метеорологични бедствия с щети за над 1 милиард долара, показват данни на Националните центрове за информация за околната среда. Продължителните суши пък опустошиха посевите от соя в Аржентина и тези от пшеница в Испания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече