Горан Благоев: Защо 5 години БПЦ не направи нищо, за да установи контакт с Украинската църква?

0

Днес се навършват 5 години от подписването от Вселенския патриарх Вартоломей на т.нар. томос /декрет/, който признава независимостта на православната църква на Украйна. С този документ се формализира независимостта й от Руската православна църква, към която тя е обвързана от 1686 г. Стъпката обтяга отношенията с Руската църква, която прекъсва общението си с Вселенската патриаршия.

Припомняме, че преди 2 седмици в края на 2023 г. за първи път официално Украйна отбеляза Рождество Христово на 25 декември по Юлианския календар. 

Според журналиста Горан Благоев, който добре познава църковните процеси, Българската православна църква не е осъзнала своя дълг към църквите, които търсеха автокефалия, като тези в Северна Македония и Украйна.

„БПЦ не е осъзнала своя дълг, няма и да го осъзнае, както се вижда, да помага, да протяга ръка на църкви, които са в нужда и които са в каноничното си право да бъдат независими“.

Той е категоричен, че Вселенският патриарх не е направил нищо противоканонично, давайки автокефалия на Украинската православна църква. По думите му проблемът е българската църква. Защо 5 години не направи нищо, за да установи контакти с Украинската православна църква, попита журналистът.

„Нашата църква продължава да се държи за Украинската православна църква към Московската патриаршия, което от една страна продължава да я изолира от единството на православния свят, от друга страна – грубо влиза в противоречие с националните ни интереси“.

В предаването „Хоризонт до обед“ Благоев подчерта, че в църквата в Украйна все още има паство с български произход. Това означава, че признавайки независима Украинска църква, Българската патриаршия можеше да намери мост към бесарабските българи.

БПЦ изпада не в безтегловност, а в тотална руска зависимост, защото неотиването ни на Всеправославния събор на о. Крит през 2016 г. беше под руски диктат и за съжаление, ние първи поведохме четата на руско зависимите църкви, които бойкотираха събора. Точно този бойкот на събора, свикан от Вселенския патриарх, ни изяде главата за автокефалията на Македонската православна църква„, коментира Горан Благоев. Той подчерта, че македонците признават за църква-майка Българската патриаршия.

„Оттук насетне Българската църква ако имаше авторитет, ако имаше позиция пред Вселенския патриарх, според мен много добре можеше да си изиграе картите и да се стигне до там Българската църква да бъде локомотивът на признаването на македонската автокефалия. /…/ По време на тези преговори, които плахо започнаха и бързо свършиха, Българската църква не можа да отстои своята позиция„, обясни журналистът, като уточни, че сега имаме полупризната Македонска църква от Сръбската патриаршия като нейна църква-дъщеря. По думите му това вреди на българския национален интерес.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече