Хиляди християни от цялата страна скочиха в ледените води, за да извадят Кръста на Богоявление

0

Православната църква чества Богоявление. Празнува се кръщението на Иисус Христос от Йоан Предтеча в река Йордан. При кръщението небесата се отворили, а Светият Дух във вид на гълъб слязъл върху Иисус и гласът на Бог Отец свидетелствал открито, че Този е неговият възлюбен Син, който има неговото благоволение.

От древността Църквата нарича Кръщение Господне –  Богоявление, защото тогава Бог открива тайната на своята същност, като осезателно се явява в трите си лица – Отец, Син и Свети Дух. При Кръщението си в Йордан, като въплатен Бог, Христос осветил водното естество, затова на празника се прави Велик водосвет.

По традиция на този ден се извършва ритуал по хвърляне и вадене на кръста от ледените води. Хиляди християни в цялата страна скочиха в ледените морски, речни и езерни води, за да извадят Кръста. 

17 млади мъже участваха в ритуала в Силистра. Празникът започна с Божествена Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков и градското духовенство в катедралния храм „Св.св. първоапостоли Петър и Павел“. Стотици граждани и гости се включиха в литийното шествие до брега на реката, водено от Градския духов оркестър. За първи път преди да бъде хвърлен Богоявленския Кръст духовници и миряни изрекоха на глас молитвата „Отче наш“. Доростолският митрополит Яков подчерта:

„Не ние спасяваме Кръста, Кръстът спасява нас. Ние го хващаме, просейки благоволение“. 

Най-бърз във водата се оказа 22 годишният Галин Стоев, който работи и учи в Силистра, и е студент в специалност „Електроинженерство“. Участниците ще получат награди и подаръци от Доростолската митрополия, от кмета на Силистра Александър Сабанов и областния управител Минчо Йорданов.

Празникът в крайдунавския град е възстановен през 1991 година, като в годините преди това е бил забранен. За 33 години два пъти се е провеждал при импровизирани условия заради замръзване на реката и ниски температури, а един път не е проведен заради кончината на митрополит Иларион. Първенец за този период остава Светлин Иванов, който в продължение на 20 години хваща Богоявленския кръст 17 пъти. По неговите стъпки върви и Иван Радев, който бележи 13-о успешно участие в ритуала в Тутракан. Десет смели момчета се хвърлиха в Дунав след водосвет, отслужен на брега на реката от ставрофорен иконом Илия Тонков и свещеник Йордан Попилиев.

Във водите на река Осъм в Ловеч скочиха 17 смелчаци. Кръстът извади 38-годишният Ивайло Енчев. Той е баща на 3 деца и спасява за седми път Кръста на Йордановден:

„Водата в днешния ден е топла. Адреналинът се вдига. Участвам за здраве на всички, на цялото семейство. Пожелавам на всички да са живи и здрави, за много години и да бъдат благословени“, каза Енчев.

Той получи парични награди от ловчанския митрополит Гавриил и кмета на Ловеч Страцимир Петков, както и кошница с подаръци. Преди ритуала митрополит Гавриил отслужи Златоустова Света литургия в катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Ловеч, освети знамената на Българската армия и водеше празничното литийно шествие от катедралата до Богоявленския мост до площад „Екзарх Йосиф Първи“. Митрополитът благослови ловчалии и поръси присъстващите със светена богоявленска вода.

„На днешния ден на река Йордан е станало едно голямо чудо. Когато Господ е влязъл в реката водите са започнали да текат известно време в обратна посока, а не по естествения ход. И това чудо се повтаря всяка една година, когато Йерусалимският патриарх извършвана в този ден водосвет на река Йордан. Тогава много цветя и венци се пускат в реката и за известно време тези цветя и венци започват да се движат в обратна посока на течението на реката, което означава, че Божията благодат, която е дадена тогава на нас човеците всяка година на този ден Господ ни я дава чрез освещаването на Йорданските води. Светата Богоявленска вода, това е най-голямото, най-силното средство, което помага на човека срещу нечистите духове, в борбата му срещу всякакви изкушения, болести и скърби. Нека пием от нея, нека се поръсим, да поръсим нашите домове и Господ да ни пази, да ни дарува своята благодат. Пожелавам на всички живот, здраве, благоденствено, мирно житие. Честит празник и за много години!“, пожела Владиката.

Стотици жители на Ловеч присъстваха на Богоявленския ритуал, а на площада се изви празнично хоро под звуците на Общинския духов оркестър.Празникът в Русе започна с тържествена литургия във всички православни църкви, а владиката Наум поведе литийното шествие от катедралния храм “Св. Троица” до кея на Дунава. След като поръси бойните знамена и благослови присъстващите, Русенският митрополит хвърли Христовия кръст във водите на реката, а 12 смели мъже скочиха за него. Тази година най-бърз бе финансистът Александър Георгиев, който след 10 дни ще навърши 24 години. 

„Около 2 седмици се подготвях. Пожелавам живот и здраве на моето семейство, успехи на абсолютно всички, включително и на мен“

Александър получи подаръци от митрополит Наум, от областния управител Данаил Ковачев и от кмета Пенчо Милков.

Любомир Мутафчийски.   Снимка: Евелина Стоянова

В София, 20-годишният Любомир Мутафчийски, който иска да стане пожарникар, спаси Кръста от водите на езерото в Дружба. Той се гмурна заедно с още 45 смелчаци. Водосветът беше отслужен от Белоградчишкият епископ Поликарп. Със Светия кръст Любомир отиде при множество хора, които почетоха празника.

„За първа година скачам и искам да призова всички млади, както и големи българи, да спазват традициите, да скачат всяка година, и да не се отказват. Ако ги е страх, да се престрашат и да го направят. Аз уча и гоня цели в момента. Искам да стана пожарникар. Всяка година ще се хвърлям. Да сме живи и здрави всички“.

30-годишен спаси кръста в Монтана на Богоявление. За първи път ритуалът се проведе на река „Огоста“, където се изви мъжко хоро. 50 мъже, облечени в национални носии, се хвърлиха в ледените води на реката за Кръста. Пръв до Божия символ стигна Адриан Илиев. Досега той е участвал в ритуала във Варна и за първи път – в родния си град. Адриан е на 30 години, има частен бизнес, и две деца. Мъжко хоро се изви в река „Огоста“ под звуците на оркестър „Монт мюзик“. 10-метров национален флаг беше развят от участниците. Близо 3000 души изгледаха ритуала от бреговете на реката и в последствие се хванаха на хорото. 82-годишният Тодор Димитров от село Бели мел предпочете да посвири и внесе колорит в атмосферата на празника.

И тази година на Богоявление в река Тунджа в Калофер се игра станалото традиционно ледено хоро. Облечени в народни носии, и под съпровода на тъпани и гайди, стотици хора се хванаха на хорото. По традиция първо в студените води влязоха мъжете от Калофер, а след това към тях се присъединиха и останалите мъже, пристигнали от цялата страна в подбалканския град

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече