Арктическият студ наближава, зъзнем до 14 януари

0

Арктически студ приближава към Балканския полуостров през идната седмица. Това съобщават от НИМХ. Минималните температури ще бъдат в порядъка от -10 до -12 градуса. В Драгоман, Кюстендил и Перник те могат да паднат и до -15. Януарският студ се очаква да продължи по-дълго време. 

Очаква се най-сериозните студове да са в периода 9-14 януари. След това ще започне бавно повишение на максималните температури. 

В понеделник се очакват значителни валежи в Северна България и в Стара планина. Със застудяването в северните и североизточните райони, както и в Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. Количествата няма да са сериозни, но придружаващият вятър може да създаде проблеми по пътищата.

Студовете вече засегнаха сериозно Северозападна Европа. Хиляди хора останаха без електрозахранване в скандинавските страни в петък, докато наводнения засегнаха Франция, Германия и Нидерландия.

Хиляди хора в скандинавските страни все още остават без електрозахранване в петък, след като силни ветрове и сняг предизвикаха хаос в региона.

Мнозина останаха блокирани и затрупани в своите автомобили по пътищата. Финландия и Швеция записаха температури от -40°C по-рано през тази седмица – най-ниските температури, регистрирани този зимен сезон. Училищата бяха затворени, като екстремният студ причини хаос по пътищата.

На север в Швеция около 4 000 домакинства останаха без ток в четвъртък, когато температурите паднаха до -38°C, съобщи шведското публично радио.

Преди това термометрите бяха спрели на -43,6°C – най-ниската температура за януари, регистрирана в Швеция за последните 25 години.

Община Енонтекио във Финландия, близо до границата с Норвегия и Швеция, съобщи за рекордна температура от -42,5 градуса по Целзий в четвъртък.

Студената вълна, която засегна Скандинавия, е част от бурята, която също така засегна Западна Европа.

Студената вълна от Сибир и Арктика се промъква над западна Русия, като температурите в Москва и други райони падат до минус 30°C – значително под средната температура за началото на януари.

Властите в Москва, Санкт Петербург и други райони издадоха оранжеви метеорологични предупреждения, предупреждавайки жителите за възможни рискове за здравето.

Бурите в Северозападна Европа бяха меки, но влажни и ветровити, бурята създаде хаос в части от Западна Европа.

В Обединеното кралство водач загина, след като дърво падна върху колата му на запад в Англия.

Бурята, която е наименувана „Хенк“ от официалните метеорологични служби на Великобритания, Ирландия и Нидерландия, причини срив в електрозахранването, транспортни проблеми, щети на имущество и нарушения в цялата страна.

Мрежата на железопътния транспорт в страната беше засегната от наводнения и прекъсвания на електрозахранването, като много оператори докладваха за проблеми при сутрешното пътуване на работа в сряда.

Най-силните ветрове в Обединеното кралство бяха регистрирани на остров Уайт, намиращ се на южното крайбрежие на Англия, където скоростите на вятъра достигнаха 151 километра на час.

В Нидерландия полицията близо до град Айндховен заяви, че силните ветрове може да са причина за смъртта на 75-годишен мъж, който падна от велосипеда си късно във вторник, докато ветровете бушуваха в цялата страна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече