Доклад: Цените на жилищата ни са надути с 50%

0

Доклад на една от най-големите търговски банки у нас сочи, че жилищата в страната са надценени с близо 50%. Това създаде полемика между брокери, икономисти и банкери. Защо ако жилищата са надценени, банките кредитират купувачите понякога дори без да изискват самоучастие. 

Въпреки очакванията за сериозен спад в цените на жилищата, корекция на цените с близо 50% е крайно нереалистична, смята брокерът Антон Илиев.

„Би могло да има голяма корекция в цените, ако се случат поредица от катаклизми, които все още не са се случили. Тоест трябват повече от един катаклизъм“, обясни той.

Причината за ръста в цените на недвижимите имоти, който наблюдаваме през последните години, се дължи най-вече на това, че българите имат повече пари, твърдят експерти.

Имаме пари, имаме високи цени на недвижимите имоти, нямаме пари, имаме ниски цени на недвижимите имоти. В момента пазарът е стабилен, посочи Йордан Йорданов, цитиран от NOVA.

Не така смята икономистът Лъчезар Богданов. Според него българите нямат повече пари, а просто банките лесно дават ипотечни кредити с много ниски лихви.

„Това много променя картината, има много участници на пазара, които са там само защото имат достъп до лесни кредити, а банките дори не искат от тях самоучастие“, подчерта той.

Банките, твърдят експертите, са основния фактор в пазара на недвижими имоти, а не инфлацията или покупателната способност.

„Панелни жилища, ново строителство, всички са надценени, но ние покриваме 95% от себестойността, защо?“, пита реторично Йорданов.

От своя страна Богданов отбелязва, че само за октомври търговските банки са отпуснали ипотечни кредити в размер на 600 милиона лева. 

За брокера Антон Илиев обаче сметките сочат в друга посока.

Горе-долу 50% от сделките стават с налични средства. Но това е в големите градове. При малките градове 70% са с налични средства, разкри Илиев.

Ако лихвите по ипотечните кредити от 2% скочат на 4%, това неминуемо ще доведе до изтегляне на много от купувачите на пазара. Лъчезар Богданов посочва, че при един ипотечен кредит за среден по размер апартамент в София вноската ще скочи с 600 лева.

След нова година обаче най-малко ще спаднат цените за тези, които имат най-скромен бюджет.

„Хората, които са с бюджети за малки апартаменти – около 100 000 евро, което никак не са малко пари, при тях корекцията ще е най-малка“, разясни Антон Илиев.

И тримата експерти са категорични – за да разберем има ли балон в пазара на жилища, трябва да дойде криза, защото само тя може да го спука.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече