В Белград и днес стачкуват, искат нови и честни избори

0

Мирен протест с искане за нови парламентарни и местни избори се провежда в сръбската столица Белград. Митингът е организиран от гражданската инициатива „Проглас“ и подкрепен от проевропейската опозиционна коалиция „Сърбия срещу насилието“.

Призивът на протеста на „Проглас“ е в рамките на шест месеца да бъдат проведени нови парламентарни и местни избори. Опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“, която настоява за анулиране на вота, подадоха официална жалба до Републиканската избирателна комисия в Белград, но тя беше отхвърлена.

Демонстрантите обвиняват Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич в изборни измами, които са й помогнали да спечели парламентарните избори на 17 декември и да остане на власт. Международни наблюдатели предупредиха, че вотът се е провел при „несправедливи условия“. Последваха вечерни протести в Белград и няколко гладни стачки на активисти. Управляващите отричат да са извършвали нередности и отхвърлиха идеята за нови избори.

Междувременно, днес повторно се гласува в 28 избирателни секции в Сърбия. Гласуването за избор на народни представители ще бъде повторено в секциите, в които е установено, че резултатите от гласуването не могат да бъдат утвърдени и в които гласуването на проведените на 17 декември избори за народни представители е анулирано.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече