Ноемврийските „честитки“ за парно – от 80 до 150 лева

0

Ноемврийските сметки за отопление изненадаха неприятно софиянци. В първия по-студен месец на отиващата си година, фактурите отново показаха, че има сериозно значение в какъв блок живееш – саниран, нов или стара панелка, колко домакинства в него ползват ТЕЦ, или пък отоплението е на газ.

Собственичка на гарсониера от 43 кв. м в кв. “Лагера” е платила 141,40 лв. при 118,76 лв. миналата година. А през юли имаше само символично поскъпване от 0,05% за разлика от миналата година, когато цената бе повишена с 40 на сто.

Два пъти по-голямо жилище в “Дианабад” от над 80 кв. м е получило сметка за 80 лв. В този блок обаче всички се отопляват. Така че високата сметка на гарсониерата се обяснява с това, че тя плаща и за тези, които са спрели парното. Което показва колко са несъстоятелни идеите за премахване на цената за сградната инсталация. Ако стане това, неплатената топлина ще бъде начислена изцяло на тези, които продължават да се отопляват с парно.

Абонатите на газ засега не бяха особено ударени. Средната сметка за отопление през ноември за средноголям апартамент бе около 80-100 лева, в зависимост от интензитета на ползване. 

При изключване на котлетата за известен период от денонощието, сметките намаляват, но при постоянно ползване, горе -долу фактурите имат същата стойност като при отопляващите се на парно.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече