Денков отчете 3 срещи и един телефонен разговор с „Лукойл“

0

Три срещи в Министерския съвет и един телефонен разговор с представители на „Лукойл“ отчита министър-председателят Николай Денков в отговори до Делян Пеевски от ДПС, сочи справка в сайта на Народното събрание. Информацията до председателя на парламентарната група премиерът изпраща в края на ноември след медийни атаки и закани от Пеевски към Денков, че правителството не се противопоставя на руската компания.

Първата посочена от Николай Денков среща с представители на „Лукойл“ е от 5 юли. Присъстващи освен министър-председателя са министърът на финансите Асен Василев; Иван Модев, началник на политическия кабинет на Денков; Александър Величков, изпълняващ длъжността генерален директор на „Лукойл България“; Евгений Маняхин, председател на управителния съвет на рафинерията в Бургас;

Според отговорите на Денков до Пеевски представителите на „Лукойл“ са заявили, че „Лукойл Нефтохим“ може да премине към работа с неруско гориво едва от началото на 2025 г., което българската страна е определила като неприемливо и е поискала по-кратки срокове.

На последваща среща на 24 юли в Министерския съвет е обсъден предложен от „Лукойл Нефтохим Бургас“ съкратен график за отказ от руско гориво. В публичната информация липсват данни за сроковете. Участниците в разговорите са същите като от 5 юли, става ясно от информацията на Денков до Пеевски.

Третата среща между правителството и „Лукойл“ е от 13 септември, гласят отговорите от министър-председателя до Народното събрание. За резултатите от нея още тогава пресслужбата на правителството разпространи информация. В отговорите до Пеевски се посочва, че срещата е насрочена заради заявката от края на юли на ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС вносът на суровината от Русия да бъде забранен месец след приемането на разпоредбите от Народното събрание.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече