Все още няма демонтирани елементи от Паметника на съветската армия

0

Все още няма демонтирани елементи от Паметника на съветската армия. В момента продължава изграждането на скелето и кранът, който ще бъде използван за демонтирането, е тук. 

Тази сутрин в 9.00 часа областният управител на София Вяра Тодева обяви началото на демонтажа на паметника:

„В резултат на времето са се получили сериозни пукнатини във фигурите. Сега стартираме днес с първите стъпки. Ще бъде доизградено скелето, ще бъдат демонтирани най-високите фигури. Съответно следващите стъпки са да бъдат сортирани, описани тук, долу, и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани, след което планираме възлагането на обществена поръчка за самата реставрация и след като бъдат реставрирани, ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство“.

Пред Паметника на съветската армия са се събрали хора, които одобряват неговия демонтаж:   

„МОЧА – този символ на национален позор, трябва да бъде премахнат незабавно. Това е позор за Европейска България“. 

„Това, което вълнува хиляди хора в България – тази безобразна, страшна, бавна промяна в България. Събарянето на този МОЧА е един символ на малка частица на това, че България върви към освобождение“.

„Срам и позор за нашите политици, които дълго време не можаха да решат този въпрос. Срам и позор е за нас, като граждани, че много дълго време спахме“.

Общинските съветници от „Възраждане“ обявиха, че са сезирали прокуратурата за незаконното демонтиране на Паметника на съветската армия. 

Незаконно е и според общинските съветници на БСП, и от Градската организация, които организираха протест срещу демонтажа и блокираха за половин час движението на „Орлов мост“.

Симпатизантите на БСП и хората, които са против демонтажа на паметника:

„Искаме да се махне стрелата и крана. Паметникът на место може да се ремонтира. Не да се правят такива работи, да се сваля паметника и така нататък“.

„Завинаги да остане. Как ще заличават историята тези хора? Ще помпат икономиката на Америка ли, с всичко? Плащаме въоръжение предварително“.

Засилено е полицейското присъствие около Паметника на съветската армия. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече