Белгийска компания иска да инвестира 1,1 млрд. евро в производство на батерии в България

0

Белгийска компания има инвестиционно намерение за 1,1 млрд. евро за производство на батерии, обяви министър-председателят Николай Денков след среща в Министерския съвет с представители на потенциалния инвеститор.

Премиерът, заедно с ресорните министри от правителството проведоха разговори с представители на ръководството на белгийската фирма Avesta Battery & Energy Engineering, която има намерение да произвежда у нас поколение твърдофазни литиево-йонни батерии, които намират широко приложение в автомобилната индустрия, а също така и в други технологии. 

Общият размер на инвестиционното намерение е до 1,1 млрд. евро за следващите от три до пет години,

в зависимост от това как се осъществява инвестицията, обяви премиерът след разговорите. 

Денков разясни, че инвестиционното намерение съдържа три отделни елемента. „Единият е изследователска и развойна база, която е предвидено да бъде построена в Пловдив.

Вторият е завод за производство на литиево-йонни батерии, предвиден да бъде в Стара Загора.

Специално искам да подчертая, че тази локация е стратегическа за нас. Третият компонент е свързан с възможността за извличане на метали, които след това отново да бъдат влагани в производството на батериите, така че говорим за така наречената кръгова икономика. Трите компонента се допълват взаимно“, поясни още министър-председателят. Денков увери още, че в реализирането на тази инвестиция няма да бъдат използвани токсични материали, каквито има в производството на някои други типове батерии. 

Над 1000 работни места

Представителят на компанията Ношин Омар съобщи, че в страната ни ще бъдат разкрити над 1000 работни места. 

Това не е само инвестиция, а ангажимент към България, проява на възможността за сътрудничество между частния и обществения сектор, посочи той и допълни, че страната ни е от стратегическо значение за компанията. Участието на България в Европейския алианс за батерии е от основна важност, което ни помогна да вземем решението за инвестиции, подчерта Омар.

Новите технологии навлизат в България 

Много е хубаво да се види, че тук се планират най-новите технологии. В България ще се създадат много възможности и ще се доразвият нашите двустранни отношения, отбеляза посланикът на Белгия Фредерик Мьорис, който също присъстваше на пресконференцията. Той припомни, че след няколко седмици страната му поема председателството на Съвета на Европейския съюз и подчерта, че е радостен да вижда как такива инвестиции развиват европейското ниво на конкурентоспособност.

Насърчаване на инвестициите

България смени политиката по насърчаване на инвестициите, която беше доста ограничена. Това заяви министърът на финансите Асен Василев. „В момента даваме максимално разрешената от Европа държавна помощ. Имайки предвид, че това е инвестиция в размер над милиард евро, това трябва предварително да бъде съгласувано с Европа по режима за държавни помощи. Стандартна процедура, която ние много рядко сме ползвали в миналото. Важното е, че средствата се дават след като е направена инвестицията. Със сигурност трябва да има завод, за да има финансиране и държавна помощ“, обясни Василев.

Министърът подчерта, че се подкрепят всички инвеститори. „Имаме още пет-шест инвестиционни проекта, които вече получиха такова финансиране през Министерския съвет.

Още пет-шест до края на годината очакваме също да получат финансиране, тъй като са във фазата на реализация“,

каза още министърът на финансите. 

Необходимостта от изграждане на предвидима среда за инвеститорите подчертаха още министрите на иновациите и растежа и на икономиката – Милена Стойчева и Богдан Богданов. Според Стойчева подобна инвестиция ще допринесе за привличането и на други ключови инвеститори в автомобилния сектор. Министърът изрази надежда това да бъде една от поредицата от инвестиции и в рамките на предстоящото белгийско председателство да представим решения от България и Белгия, базирани на новите технологии.

„Това е ясен знак, че сме на прав път. Ясен знак, че България е дестинация, в която инвеститорите могат да намерят предвидима среда, подкрепа от държавните институции и талантливи хора, с които да изпълнят амбициозните си проекти“, смята Богдан Богданов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече