„Апокалиптична“ хуманитарна ситуация в Газа

0

Израел бомбардира цели в Газа в събота, след като Съединените щати блокираха извънредно предложение на ООН за прекратяване на огъня във войната с Хамас, което предизвика предупреждения за „апокалиптична“ хуманитарна ситуация, предаде АФП.

Хуманитарните работници казват, че хуманитарната система на Газа е на ръба на колапса заради заплаха от болести и глад. Ветото на Вашингтон беше бързо осъдено от Палестинската власт и Хамас, чието министерство на здравеопазването посочи последния брой на смъртните случаи в Газа на 17 490, предимно жени и деца.

Израелски удар срещу южния град Хан Юнис уби шестима души, докато други петима загинаха при отделна атака в Рафа, съобщи министерството в събота. Той добави, че за период от 24 часа 71 убити и 160 ранени са пристигнали в болница „Ал-Акса“ в град Дейр ал-Балах след постоянните бомбардировки. Повтарящи се залпове от автоматични оръжия се чуха в събота в северната част на Газа, в кадри на живо, излъчени от AFPTV. Бригадите „Езедин ал-Касам“, които са въоръженото крило на Хамас, казаха, че са изстреляли ракети в събота към Рейм в Южен Израел, където въоръжени бойци на Хамас са убили 364 души, според Израел, на музикален фестивал на 7 октомври.

Израел се зарече да изкорени Хамас в Газа. Огромни райони там а са превърнати в развалини и ООН казва, че около 80 процента от населението е разселено, като се съобщава за ужасен недостиг на храна, гориво, вода и лекарства. „Толкова е студено, а палатката е толкова малка. Всичко, което имам, са дрехите, които нося“, каза Махмуд Абу Раян, разселен от Бейт Лахия на север. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече