Бум на варицела и скарлатина

0

Б ум на варицела и скарлатина в страната. В някои области случаите на болни деца са двойно повече от предишния месец. Лекарите отчитат, че все по-често се заразяват и родители.

В практиката на д-р Стефка Котева рязко е скочил броят на болните от варицела и скарлатина. Според нея това е обичайно за по-студените месеци, защото след топлата есен, сега децата са по-дълго време в детските градини и класните стаи.

„В момента има доста голямо повишаване на броя на болните главно от деца – скарлатина и варицела. Като се наблюдава и зарязаване на родителите тази година при скарлатината и доста повторения“, каза пред БНТ общопрактикуващият лекар.

Веднъж боледували от варицела хората изграждат траен имунитет.

„Аз миналата година имах шарка и бързо ми мина“, сподели Надежда.

Още при първите симптоми на Надежда, родителите й си сложили ваксина срещу варицела. Срещу скарлатината обаче такава превенция няма, обясниха от РЗИ Пловдив, откъдето отчитат, че през ноември случаите на скарлатина са пет пъти повече в сравнение със същия период миналата година.

„При скарлатина най-често започват с повишена температура, болки в гърлото, зачервено гърло, по-рядко могат да забележат обрива родителите, докато при варицела обикновено първо забелязват обрива и после се отчита повишаване на температурата“, обясни д-р Милена Панайотова – РЗИ-Пловдив.

Въпреки увеличаването на болните, здравните власти увериха, че повод за паника сред родителите няма. Към този момент в Пловдив и областта все още не са регистрирани случаи на грип.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече