Ало изманци изпържиха жена, взеха й 70 000лв.

0

Ж ена на 59 години от Вършец е била въведена в заблуждение, че помага на мъж да си плати съдебни разноски по уж предизвикана от него пътна катастрофа в чужбина и е дала 69 500 лева на телефонни измамници, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

В периода от 14 септември до 4 октомври 2023 година потърпевшата била заблуждавана от неизвестен мъж, че му помага по водени срещу него дела. Тя изтеглила четири кредита от различни финансови институции на обща стойност 69 500 лева. Всичките пари тя предала на два пъти на непозната жена, направила и два превода чрез дружество за онлайн транзакции. След това връзката с нея, която била извършвана чрез телефонни обаждания и видео разговори, както и чрез приложения за интернет комуникация, била прекратена. След като дълго очаквала поредното обаждане, но такова нямало, на 6 декември жената подала жалба в полицията.

По случая е започнато разследване. От полицейската дирекция в Монтана съобщиха, че дадената при поредната телефонна измама в Монтанско сума е рекордна за региона в историята на подобни престъпления.

Бум на телефонните измами в областта имаше в периода 2015-2020 година, когато щетите достигаха до 250 000 лева на година, а измамите до 100. Тогава имаше случаи на дадени наведнъж до 40 000 лева, предаде БТА.

За да пресече измамите Областната дирекция на МВР в Монтана разработи и напечата листовка с указания как хората да се пазят от телефонните измами. В листовката бяха описани начините на действие на измамниците и какво трябва да се прави, ако някой получи такова обаждане. Основното нещо в тези листовки беше да не се дават пари и винаги да се звъни на полицията, на близки или роднини, за които става въпрос в измамата. Листовките бяха разпространени в целия регион чрез кметовете по селата, чрез пощенските станции и другите държавни институции, раздадени бяха и в пощенските кутии на много от хората. От 2020 година насам случаите са значително по-малко, но не са изчезнали напълно. Преди коледните и новогодишните празници през миналата година в Монтанско имаше няколко измами, при които жертвите дадоха големи суми пари. Задържан беше куриерът на телефонните измамници, който прибирал парите от жертвите. Това се оказа мъж от село в община Брусарци, който получи ефективна присъда.

От полицията в Монтана разказаха, че измамите трудно се разкриват, тъй като измамниците използват телефонни номера с предплатени карти на оператори в чужбина, които не се водят на името на конкретен човек. Най-често полицията залавя т.н. „мулета“ или „куриери“, които вземат парите от жертвата, но до самите измамници не се стига, тъй като и куриерът не ги познава лично. Въпреки това има и много разкрити измами, по които има присъди, уточниха дирекцията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече