НОВИ ОБВИНЕНИЯ: „Пирогов“ е назад с над 30 милиона

0

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков направи изявление пред медиите след днешното редовно заседание на Министерския съвет. Поводът е отстраняването на д-р Валентин Димитров от поста изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

„Като министър на здравеопазването аз съм натоварен със задължението да нося отговорност за всички дружества в патримониума на моето ведомство. Когато, получавам доклад от структурата, определена със закон, в който са установени нарушения, водещи до сериозни финансови злоупотреби в „Пирогов“, аз, като министър, съм длъжен да предприема необходимите действия, в противен случай мога да бъда обвинен в безстопанственост“, посочи проф. Хинков. Той заяви, че всичко, което е предприел, е спрямо установените закони в страната и застава зад своето решение.

СЛЕД РОКАДАТА: Съдът спря смяната на шефове в „Пирогов“

„Както и премиерът съобщи вчера, докладвал съм му за нарушенията в „Пирогов“, но решението за освобождаването на директора на болницата си е мое. Заповедта е подписана от мен на 27 ноември, но не е влязла в сила, защото към този момент не е била връчена. Документите на предложения от мен нов изпълнителен директор са внесени в Търговския регистър за вписване едва на 4 декември“, заяви още здравният министър и уточни, че процедурата по освобождаването на директора на „Пирогов“ изтича едва тогава, когато в Търговския регистър е вписан новият изпълнителен директор. Законодателят е предвидил в подобни казуси да няма вакуум и да не се нарушава приемствеността в управлението на дружеството.

Проф. Хинков бе категоричен, че изпълнителният директор на Пирогов е Материалното отговорно лице на Дружеството и като такъв носи персонална отговорност за всички сключвани договори, плащания и др. „Към момента финансовата загуба на Пирогов е 31 408 000 и се е увеличила със 7 милиона в сравнение с миналата година. Размерът на собствения капитал на Дружеството е под размера на записания, което означава, че то е декапитализирано“, заяви министърът.

Той посочи, че одитният доклад е предоставен и на прокуратурата, и на АДФИ, и на Сметна палата, и на ДАНС, които от своя страна са предприели по-нататъшни действия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече