Мария Габриел за Лавров: Не мога да седя на една маса с хора с антибългарски прояви

0

Не мога да бъда на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Тя посети РС Македония за няколко часа за участието ни на срещата на ОССЕ в Скопие и си замина преди пристигането на руския външен министър Сергей Лавров.

„Бях в Скопие, за да уважа председателството на ОССЕ. Освен това имаше вечеря на европейските лидери, където всеки един от нас трябваше да заяви, че ние сме там, защото не искаме да подпишем смъртта на ОССЕ“, каза външният министър.

„След тази вечеря не смятам, че присъствието ми трябваше да е физическо там, затова съм си тръгнала. Не искам да присъствам с представители на държави, която ни е определила като неприятелска“, каза Габриел.

Вицепремиерът коментира дали ще се стигне до ротация и стабилно ли е правителството на акад. Денков.

„Нещата са различни в добра посока. Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството, и казват, че има нужда от механизъм, който позволява да се правят назначения, да се вземат решения. Само да напомня, че говоря за това от месец май, още преди съставянето на правителството. Самият факт, че има много голяма яснота и можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения, в името на това да има механизъм, който да даде устойчивост на процеса на вземане на решения. Това е положително“, каза тя.

По отношение на кадровите промени начело на НЗОК Габриел напомни, че е външен министър и вицепремиер, а не политически лидер. „В името на това да има процес, който да е валиден за всички назначения, се направи крачка назад и за единия, и за другия кандидат. Никой не е прекрачил границата на правомощията си“, каза тя и добави, че са един екип.

Не подхождам по никакъв начин с презумпцията, че някой трябва да бъде сменен, добави Габриел на въпрос дали ще има смяна на министри, предаде БГНЕС.

Причината е присъствието на борда на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която е в санкционния списък на Евросъюза заради войната в Украйна. Кремъл окачестви решението на София да не допусне самолета на руската делегация във въздушното си пространство като абсурд.

Митрополит Антоний към учениците: Скъпете времето си, дните са лукави

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече