Шествия срещу насилието над жени и домашното насилие в София и други градове

0

„Нито една повече“ е лозунгът на шествията срещу насилието над жени и домашното насилие, които се провеждат тази вечер в София и други големи градове. 

“Спрете да биете жените си”, “Не ги раждаме, за да ги режете, душите и пребивате вие”“Сексизмът убива, властта прикрива”,“И една е много” са само част от транспарантите, които се виждат на демонстрацията пред Съдебната палата в София тази вечер, организирана от неформалния колектив “Феминистки мобилизации”, който за трета поредна година провежда протести срещу насилието над жени. За да подкрепят каузата въпреки мразовитата вечер навън излязоха десетки хора. Прави впечатление, че повечето от тях са млади, а някои от тях са довели и децата си.

Основните искания на протестиращите обобщи Десислава Димитрова- част от неформалния колектив:

“Основните ни искания са свързани с разкриване на кризисни центрове във всяка област в страната, с приемането на задължителни часове по здравно и сексуално образование в училищната програма, които да действат като превенция срещу сексуално насилие и тормоз; свързани са с разширяване на дефиницията “интимна връзка”, така че тя да включва и LGBT хората, и за преразглеждане на спорния 60-дневен срок, който всъщност е в Закона за защита от домашното насилие и е обвързан с това, че интимната връзка трябва да е била поне 6- дни, за да може хората да се възползват от закрила по този закон”.

На демонстрацията в София се чуха и изказвания с пропалестинска насоченост.

„Нито една повече“ казаха младите хора във Велико Търново, включили се тази вечер в дъжда на протеста срещу насилието над жени. 

„Тук съм, за да изкажа солидарност с всяка жертва на насилие, защото сме стряскат числата, които виждам – 20 жени, починали от домашно насилие само за тази година в България, въпреки промяната в закона, която се въведе това лято. Трябват още промени, трябва превенция на насилието“, заяви Виктория Велчева.  

„Да се насочи не само общественото внимание, но и политическото внимание върху този огромен проблем, който виждаме, че ескалира страшно много в България през последните години. Трябва да има активни кризисни центрове, трябва да има строги наказателни мерки, психологическа подкрепа да се оказва“, посочи Адриана Христова.  

За тази седмица трима мъже във Великотърновска област бяха обвинени от прокуратурата в престъпления, свързани с домашно насилие над жените, с които живеят. Адвокат Дончо Бораджиев е защитавал жени, жертви на домашно насилие: 

„Правосъдието е ефективно, стига жертвите да съберат смелост да си търсят правата и най-вече комшиите да си влязат в ролята на граждани и да започнат да помагат на жертвите, а не да си затварят ушите и вратите, когато става въпрос за насилие на една стена разстояние от тях“. 

По повод Международния ден на ООН за борба срещу насилието над жени, специално обръщение отправи и премиерът Николай Денков.За БНР директорът на асоциация Анимус Надежда Стойчева очерта още някои от измеренията на проблема у нас: 

Пред сградите на европейските инситтуции в Брюксел днес се издигат оранжеви флагове. Така те се включват за пореден път в кампанията на ООН „Да оцветим света в оранжево“ за борба с насилието спрямо жените. По данни на международната организация миналата година 89 хиляди жени и момичета са загубили живота си заради този тип насилие в глобален мащаб. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече