Къщата на Петър Дънов и вожда Димитров ще рухне след пороя

0

Къщата на философа и мислител Петър Дънов (Учителя) и на комунистическия вожд Георги Димитров протече.

В началото на миналия век двамата световноизвестни българи са живели на столичната улица „Опълченска” 66. Основателят на всемирното Бяло братство е обитавал южната част на имота, а героят от Лайпцигския процес – северната. Именно там сега покривът е сцепен и има теч.

Дъжд

„В покрива естествено във времето се е оформил голям отвор.

Оттам постоянно при всеки дъжд влиза в стаята вода, която после преминава в мазето“, съобщи пред „Телеграф“ адвокат Руска Дучева, пълномощник на общество „Бяло братство“. Тя вчера участва и в поредната пресконференция по проблемната тема, в която сега се включиха и организациите фондация „Георги Димитров“ и Български антифашистки съюз.

През 1972 г. къщата е обявена за паметник на културата с национално значение. Тя е управлявана от Министерството на културата, което обаче не се грижи за нея по никакъв начин и има опасност сградата напълно да се разруши, алармира председателят на антифашисткия съюз Евгений Белий.

Документи

От изнесената информация стана ясно още, че вече са внесени документи в културното ведомство за предоставяне на управлението на имота на трите организации, както и за извършване на авариен ремонт. След това идеята е къщата близнак да стане музей с две части – едната, посветена на Димитров – основна фигура на международното комунистическо движение, а другата на Дънов.

На квартира

Потърсен за коментар, Христо Вътев, председател на общество „Бяло братство“ сподели, че Учителя е живял в тази къща на квартира от 1905 до 1926 година. Негови хазяи са били семейство Гумнерови. Там е изнесъл около 70 записани беседи – първите публични неделни от серията „Сила и живот“. Петко Гумнеров е работил като стенограф в съда. Именно той започва пръв да документира словото на Петър Дънов, който днес има последователи по цял свят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече