Близо 2 млн. българи със свръхтегло

0

Около 2 млн. и 145 хил., или 33,3% от българите над 19 г. са със свръхтегло. Въпреки това нивото на затлъстялост е по-ниско с 1,3% спрямо предходното проучване от 2014 г.

Резултатите обяви проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант по диетика и началник-отдел „Храни и хранене“ в Национален център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването. Данните бяха представени по време на международната конференция „Хранителната индустрия в България-настояще и бъдеще“ на празника на хранително-вкусовата промишленост, който бе открит от председателя на бранша Светла Чамова и министъра на земеделието Кирил Вътев вчера в София. 

Затлъстяване

Според числата мъжете по-често затлъстяват от жените  (23,2%- 20%), като при повечето дами проблемът се изразява в най-леката степен. Наднорменото тегло се увеличава особено между 60 и 74 г., пак в полза на мъжете, но след 75 г. теглото на мъжкия пол започва да се редуцира. Изводите от националните проучвания на храненето в България съвпадат с тези в ЕС и сочат за  основна причина нездравословен модел на хранене. Той включва висококалорични  храни, големи порции, богати на холестерол, трансмазнини, консерванти, сол, захар. Огромен проблем е ниската консумация на плодове, зеленчуци, риба, влакнини. Според Световната здравна организация (СЗО) и ЕС, за да се намали калорийният прием, магазините трябва да предлагат храните в по-малки разфасовки,  в ресторантите порциите да се редуцират.

Лабораторно месо

Италия и Унгария се  готвят да забранят употребата на ЗД пържоли, съобщи известният диетолог д-р Донка Байкова, която представи новите храни като източник на протеини. Властите от Ботуша отказват да ползват лабораторно месо, защото е антихуманно, понеже се синтезира от стволови клетки на животни -донори. Те пък се хранят в серум от кръвна плазма на неродени телета или кончета. Това означава, че трябва да се колят бременни животни, за да се използват рожбите им, разкри Байкова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече