Циклонът Хелмо вилнее със 100 км/ч

0

Ц иклонът Хелмо ще вилнее с поне 100 км/ч днес, заяви пред „Телеграф“ климатологът Симеон Матев. Той добави, че циклоналният вихър идва от Северна Италия, преминава през Унгария и заминава през Румъния към Украйна. 

Преди обед в събота в Западна България има условия за пориви на вятъра. Той ще бъде с южна посока, ще се спуска по северните склонове на Западния Предбалкан и Витоша. 

Яка 

Той поясни, че пориви на вятъра ще има в южните квартали на града, цялата Витошка яка – от Бояна до Симеоново. „Проблемът на този вятър не е самата скорост, тя може да достигне и над 100 км/ч. Проблемът е, че той е поривист, т.е. сравнително тихо, без вятър и без кой знае какво предупреждение се спуска като хала по склоновете на планината и за неукрепени предмети и по-нестабилни постройки е по-опасно, отколкото ако духа постоянен вятър с висока скорост“, обясни Матев и добави, че силен вятър ще има още в „Княжево“, „Красно село“, „Бели брези“ и най-често стига до „Младост“. По думите му рядко пробива към центъра и на север. Той увери, че вятърът няма да предизвика щети като в Исперихско и Силистренско, където вихърът отнесе покриви, защото там е вилнял смерч, докато това, което се очаква в събота, е фион. Според него не е изключено да паднат сухи клони и дървета, но е малко вероятно. 

На изток

В почивния ден са възможни и гръмотевични бури, но те се очакват следобед в източната част – Централна и Североизточна България. „По време на всяка една такава буря също има временно усилване на вятъра до опасни скорости, макар и да е различен от фиона, отново е възможно да нанесе повреди“, коментира климатологът, като подчерта, че не очаква да има наводнения. 

Неделя

В последния почивен ден ситуацията се успокоява, защото циклонът отива към Украйна. „Ние попадаме в тилната му част. Ще духа вятър, ще захладнее, но ще имаме и временно разкъсване на облаците, ще имаме и слънчеви моменти“, коментира той. Матев поясни още, че преди 20 ноември сняг не се очаква да вали в равнините, въпреки че има тънка покривка по високите части на планините.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече