„Лукойл“ заобикаляла забраната за внос на руски петрол

0

Доклад на неправителствената организация „Глобъл Уитнес”, съвместно с българския Център за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, показва заобикаля ли се забраната за внос на руските петролни продукти. Рафинерията „Нефтохим” е натрупала солидни печалби, заобикаляйки петролното ембарго на Европейския съюз. Това показва анализ, изготвен от неправителствените организации.

От документа, цитиран от „Политико”, става ясно, че бургаската рафинерия е осигурявала алтернативен вход за руския петрол в Евросъюза и отвъд Океана.

Описана е схемата, по която са трупани печалбите – горивата достигат до държави-членки на Съюза и до Съединените щати, след като нефтопродуктите се претоварват от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, за да се заличат следите през плаващи с различни флагове кораби. Авторите на анализа посочват, че в Съединените щати са били внесени над 70 хиляди тона рафинирани продукти от „Нефтохим” Бургас.

От „Лукойл“ отричат да са заобикаляли ембаргото на Европейския съюз за руски петролни продукти. Заместник-председателят на Надзорния съвет на рафинерията Александър Величков коментира:

„Внушението, че по някакъв начин групата „Лукойл“ нарушава и/или заобикаля ембаргото е фактологически абсолютно невярно. В публикацията, ако говорим за фактите и цитираните два танкера, истината е много простичка. Рафинерията има определени квоти продукти, които има право да изнася.

Единият от танкерите е точно такъв продукт, а именно нискооктановия бензин, който може да изнесе. Що се отнася до другия продукт, самият регламент от 2014 се отнася до конкретни видове продукти с митнически кодове. Ние сме изнасяли само разрешени продукти“, каза Александър Величков пред БНР.

Министър-председателят Николай Денков заяви, че няма изненада в изнесените данни за заобикалянето на правилата от „Лукойл“. „Голяма част от този доклад беше известна и преди това“, казва той. По думите му не е в правомощията на правителството да се справи с проблема, това което са направили е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща „Лукойл“, за да може да намалеят свръхпечалбите, цитирани в материала.

„От една страна да намалеят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, от друга страна – да се повишат средствата, които влизат в българския бюджет“, коментира министър-председателят. 

Той коментира темата след срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на посещение в България. След разговорите Денков подчерта, че една от обсъжданите теми е бил фактът, че нямаме наказателни състави, свързани с нарушаване на санкциите, така че „самото регистриране на нарушението да доведе до съответните наказания“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече