Северното сияние у нас се оказа менте!

0

С еверното сияние, наблюдавано в българското небе, се оказа менте. Според някои изследователи феноменът се дължи на експеримент, проведен от програмата HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program). 

Според документи на сайта на HAARP графикът на експеримента съвпада напълно с появата на червена светлина над България и други европейски страни – точно между 18:30 и 19:00 наше време. 

„HAARP ще проведе изследователска кампания в периода 4-7 ноември, за да изучи изкуственото светене на въздушни маси и много нискочестотни/екстремнонискочестотни радио вълни (VLF/ELF). Основната цел на кампанията е да разбере по-добре механизма в йоносферата, под въздействието на който се произвеждат оптически емисии и да провери дали конкретни типове вълни в йоносферата повишават амплитудата на VLF/ELF вълните”, се казва в съобщението на програмата.

От HAARP дават повече информация и за непрофесионалните наблюдатели, който желаят да документират експеримента. 

Проф. Георги Рачев пред „Телеграф“: Полярното сияние изгрява над 300 км

„AIRGlow експериментът ще пулсира (в интервал от 30 секунди, включване и изключване) предавателите на HAARP, за да създаде радио-индуцирана аврора, позната още като изкуствена аврора… Феноменът, ако се вижда, ще се явява като бледо червено или зелено петно… видимо по-добре докато наблюдателят гледа настрани от него… Хора, намиращи се на разстояние от 500 км от установката, могат да се опитат да го видят и дори да го снимат… Възможно е някои наблюдатели да могат да го забележат и от разстояния, по-големи от 500 км”, добавят от HAARP, но не уточняват къде точно е проведен експериментът. Лабораторията в момента се управлява от университета в Аляска. 

Учените пък са на мнение, че изкуствено предизвиканото сияние е било видяно в България и Европа заради магнитната буря, която не е била силна, но е спомогнала за разпространението на пурпурната багра в небето. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече